Så fungerar ett husvagnslån

Har du alltid närt en dröm om att en gång ha en husvagn eller husbil så kanske det är i sommar som du gör slag i saken. Det är dock långt ifrån alla som har möjlighet att göra en sådan investering utan att behöva låna pengar. Det vanliga är att den återförsäljare man köper husvagnen av erbjuder finansiering. Denna finansiering sker då i samarbete med ett kreditinstitut så som Wasa Kredit eller KABE finans. Du använder då husvagnen som säkerhet oavsett om du köper ett begagnat eller ett nytt objekt. Men det finns även alternativa sätt att finansiera sitt husvagnsköp. Det finns många banker och kreditgivare som erbjuder specifika husvagnslån eller fritidslån. Dock kan det vara svårt att bli beviljad ett sådant lån om du exempelvis köper husvagnen av en privatperson. Istället kräver banken i regel att din nya husvagn köps från en auktoriserad handlare. Därtill kan det finnas ett krav på att du som köpare ska ha körkort.

Oavsett om du tänkt söka finansiering för ditt husvagnsköp hos en återförsäljare eller hos en bank så är det vissa saker du bör veta innan. Exempelvis så är det i regel bara 80% av husvagnens värde som får stå som säkerhet för lånet. Resterande 20% måste du alltså betala kontant i samband med att du hämtar ut din nya husvagn. Detta grundar sig i att en husvagn likt en bil tappar värde relativt snabbt. Skulle du inte kunna återbetala ditt lån enligt betalplan måste banken använda husvagnen för att få tillbaks sina utlånade pengar. Om husvagnen då tappat mycket i värde skulle denna inte täcka lånekostnaderna om belåningsgraden låg på 100%.

Använda husvagnen som säkerhet för lån

Så finansierar du ditt husvagnsköp Köper du en husvagn via en auktoriserad återförsäljare så kan du alltså ansöka om finansiering både hos själva återförsäljaren och hos banken. Om du istället tänkt köpa husvagnen av en privatperson så är det ett blancolån som gäller. Mer om detta kan du läsa längre ner i artikeln. Fördelen med att ta ett husvagnslån eller ett fritidslån är att husvagnen står som säkerhet för lånet. Detta innebär att du för en förmånligare ränta än om du tar ett privatlån utan säkerhet. Det spelar heller ingen roll om husvganen du köper är ny eller begagnad. Det viktiga är att den återförsäljare som du köper fordonet av är auktoriserad. Det är ofta väldigt smidigt att få finansiering direkt via återförsäljaren. Dock kan räntan komma att bli högre än om du går till en bank. Detta då du hos banken har flera tjänster samlade vilket gör att du kan förhandla om räntan. Därtill har din bank ofta god kundkännedom om dig och vet om du har en god återbetalningsförmåga eller inte.

Oavsett om du väljer att finansiera ditt husvagnsköp via din vanliga bank eller via återförsäljarens samarbetspartner så krävs det att du har en kontantinsats. Kontantinsatsen ligger på 20% och ska betalas i samband med inköpet av husvagnen. Har du inte dessa pengar sparade så kan ett alternativ vara att byta in en annan husvagn eller bil. När du ansöker om ett husvagnslån så får du ofta ett lånelöfte inom 24 timmar alternativt besked direkt via återförsäljaren. Se därför till att ha klart kontantinsatsen redan innan du besöker återförsäljaren. Exempel på banker som erbjuder fritidslån eller husvagnslån är Santander Consumer Bank och Danske Bank.

Husvagnslån utan kontantinsats

Om tanken är att köpa husvagn av en privatperson så har du i regel inte möjlighet att ta ett lån med husvagnen som säkerhet. Detsamma gäller för dig som inte har pengar till kontantinsatsen. Alternativet blir då att ta ett privatlån utan säkerhet. Detta är något som de flesta banker och låneinstitut erbjuder idag. Dock bör man vara medveten om att räntan på ett blancolån är högre än på ett husvagnslån. Detta då banken inte får någon säkerhet för sina utlånade pengar. För att se till att man ändå får lägsta möjliga ränta kan det vara en god idé att använda sig av en låneförmedlare. Gör du detta så hjälper låneförmedlaren dig att jämföra bankernas räntor. Enbart en UC kommer att tas men du kan ändå få låneerbjudande från upp till trettio olika banker och låneinstitut. Du använder sedan hela privatlånet för att köpa din husvagn. Löptiden på lånet brukar du själv få bestämma och det brukar inte vara några problem att återbetala lånet i förtid utan att några extra kostnader tillkommer.

Om du inte tänkt köpa husvagn av en privatperson men inte har pengar till kontantinsats så finns ett annat alternativ. Du kan då ansöka om ett blancolån som enbart täcker 20% av kostanden för husvagnen. På så sätt har du en kontantinsats samtidigt som det bara är 20% av ditt totala lån som kommer ha en högre ränta. Resterande 80% av köpeskillingen för husvagnen finansieras genom ett husvagnslån med lägre ränta.