Så investerar mångmiljonärerna

Personer med mycket pengar på aktiekontot satsar brett och i flera olika bolag. Snittet ligger på att investera aktier i drygt 20 bolag.

Ungefär 1000 av Avanzas kunder har minst 10 miljoner kronor på kontot och vad som skiljer dem från andra sparare är att de har fler bolag i aktieportföljerna. Det visar en undersökning gjord av Avanza. Medan vanliga sparare har aktier i 3-4 bolag, så är det de med över aktier i över 15 bolag som lyckas bäst. Men då krävs också ett visst kapital för att någon avkastning ska kunna ges. Men även vid aktier i 6-7 bolag kan avkastningen öka väsentligt, enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg. Avanzas undersökning visar att snittet för svenskar med minst 10 miljoner kronor på aktiekontot ligger på att investera aktier i 20,4 bolag.

Mångmiljonärerna investerar dessutom helst i utländska aktier, medan vanliga sparare satsar på svenska aktier. Branscherna mångmiljonärerna gärna investerar i rör de som är kända för höga utdelningar till exempel bank, rederi och fastigheter. Mångmiljonärerna satsar gärna på preferensaktier.

Källa: TT