Så räddar du en gammal pensionsförsäkring

Har du haft en pensionsförsäkring hos en gammal arbetsgivare som bara minskar i värde år efter år, kan du rädda det som räddas kan om du agerar i tid.

Det är många företag som har privata tjänstepensionsförsäkringar men om du slutar på företaget så får du vänta ända till pensionen innan du kan ta del av pengarna. Ofta är pengarna i dessa försäkringar insatta i fonder, med höga avgifter, och om det inte går bra för fonden så kan du gå minste om hela beloppet.

Att invänta pensionen och bara se pengarna i försäkrningen minska är ingen önskvärd situation. Men du kan ta ut pengarna från denna försäkring. Men bara under vissa premisser.

Först och främst måste du stå som ägare över pensionsförsäkringen. Detta steg bör inte bli något problem. Utan kontakta din forna arbetsgivare och be om att pensionsförsäkringen skrivs över på dig istället. Eftersom försäkringen inte längre är avdragsgillt finns det inget egenvärde för företaget att ha kvar försäkringen.

Sen måste pensionsförsäkringen vara värd minst 12 840 kronor, vilket är 30 procent av prisbasbeloppet som är för närvarande på 42 800 kronor. Sane får inte beloppet heller överstig prisbasbeloppet, det vill säga 42 800, samt att inga insättningar ska ha gjort under de senaste tio åren. Dock kan du kontakta Skatteverket och få dispens om beloppet överstiger prisbasbeloppet, detta godkända i regel endast om du har en ekonomisk kris.

Många pensionsförsäkringar är utformade på olika sätt och med olika villkor. Och för att det ska vara möjligt med ett uttag måste det även vara tillåtet enligt avtalet.

Notera att du kan endast göra ett uttag om du inte längre arbetar för företaget och att det uttagna beloppet kommer med i din deklaration som en vanligt pension.