Så spenderas skattepengarna

Snart kommer skattepengarna och i år är det rekordmånga som får dem innan midsommar. Enligt en ny undersökning kommer fler att spara pengarna än att spendera dem.

Över 30 miljarder kronor i skatteåterbäring kommer att betalas ut innan midsommar till totalt 3,6 miljoner personer. Enligt Skatteverket är detta rekord, då allt fler e-deklarerar via Internet, sms, app eller telefonen och därför kan få pengarna tidigare. Från den 4 juni kommer de som har e-legitimation att kunna kolla saldot på Skattekontot hos Skatteverket. Summan som betals ut innan midsommar är en ökning på 2,5 miljarder kronor jämfört med förra året.

Så vad gör då svenska folket med sina skattepengar? Enligt en undersökning som SBAB har låtit göra kommer två av tre som har deklarerat att få skatteåterbäring och över hälften av dessa kommer att spara pengarna eller använda dem till att lösa in lån och krediter. 37 procent planerar att spendera pengarna på inköp, resor, semester eller liknande. Framförallt är det den åldersgrupp som tjänar bäst, det vill säga dem mellan 36 och 55 år, som planerar att spendera sin skatteåterbäring.

I undersökningen deltog 1030 personer i åldern 15-80 år.

Om du planerar att spara din återbäring kan det vara lönt att jämföra olika sparräntor om du väljer ett sparkonto att placera pengarna på.