Så undviker du restskatt genom jämkning

Det brukar vara ett stort tryck på Skatteverkets hemsida runt mars/april varje år då underlaget för inkomstdeklarationen släppts. Många jublar över att ha fått tillbaka en trevlig  summa pengar som kan sätta guldkant på tillvaron medan de som fått restskatt grämer sig över ännu en utgift inför stundande semester. Men det går faktiskt att förebygga risken för restskatt, i dagens artikel reder vi ut hur du kan undvika restskatt genom jämkning.

Att göra en jämkning innebär att man justerar skatteinbetalningarna så att de speglar den totala årsinkomsten. På så sätt riskerar man inte att betala vare sig för lite eller för mycket skatt på grund av att man har flera arbetsgivare eller tillfälliga anställningar. Skatten justeras således under inkomståret istället för i deklarationen året därpå.

Varför får man restskatt?

så fungerar jämkning Det kan finnas flera orsaker till att man drabbas av restskatt (även kallat kvarskatt). En vanlig orsak är att arbetsgivaren betalar för lite skatt. Det kan grunda sig i att man har flera arbetsgivare, alt. pensionsutbetalare, vilket ställer till det då de olika utbetalarna inte har koll på den sammanlagda inkomsten. I dessa fall finns det två möjligheter att justera skatten. Antingen ansöker man om jämkning eller ber man arbetsgivaren att dra en bestämd summa extra i skatt varje månad.

Andra orsaker till att man får restskatt kan vara att man äger fastigheter som man betalar skatt och avgifter för eller att man har återkommande överskott av kapital från investeringar. Om du är osäker över hur din situation ser ut kan du använda Skatteverkets verktyg för beräkning av skatt. Där kan du få en prognos över hur mycket skatt du ska betala under året.

Lendo

Så ansöker du om jämkning

Du kan enkelt skicka iväg din ansökan om jämkning direkt via webben. Allt du behöver göra är att logga in på Skatteverkets hemsida, med hjälp av en e-legitimation och fylla i dina uppgifter. Tänk på att vara noggrann då du fyller i de inkomster och avdrag du räknar med under året så att uträkningen blir så rätt som möjligt. Skulle dessa uppgifter förändras under året får du skicka in en ny ansökan. Inom de kommande två veckorna får du ett beslut från Skatteverket som du snarast ska lämna till din arbetsgivare. För att beslutet ska gälla redan vid nästa löneutbetalning krävs att arbetsgivaren har det tillgodo minst två veckor innan utbetalning ska ske.

Du kan göra din ansökan om jämkning närsomhelst under året men för att den ska gälla från januari månad måste den vara inlämnad senast den 5 november året innan.

Slipp restskatten – ansök om jämkning

Det kan vara värt de minutrarna extra det tar att ansöka om jämkning för att slippa en större summa i restskatt året därpå. Det finns sällan en bra tidpunkt i livet för krav på inbetalningar. Även om det skulle vara åt andra hållet, dvs att du betalar för mycket, kan det vara en fördel att jämka. Det skulle innebära att du får extra pengar över varje månad till att spara eller investera dina pengar istället.