Spekulera och spara i köttpriser

Att spekluera i olika index har alltid varit en populär sparform för många. Att investera pengar mer eller mindre säkra aktier, index eller fonder hör till vanligheten för många privatpersoner runt om i landet. Något som däremot inte är speciellt vanligt är att man spekulerar i köttpriser.

Just nu tyder allt på att köttpriserna kommer stiga kraftligt då priserna på spannmål ligger väldigt mycket högre än tidigare, särskilt under sommaren och hösten. Det här gör att experter nu tror att köttpriserna kommer öka på sikt. Det här har gjort att svenska nätmäklare nu erbjuder sparformer i så kallade certifikat. Det innebär egentligen enkelt att man antingen köper certifikat som säger att priserna skall gå upp eller på att priserna skall gå ner. De här omnämns ofta som Bull & Bear certifikat.

Problemet med att spara i sådana här certifikat är att man måste vara väldigt aktiv i sitt sparande, ofta mer än när det gäller aktier och fonder. När man sparar i sådana här typer av certifikat kan det hända mycket under en dag på börsen. Sparformen är alltså ingenting för människor som vill spara lugnt och sansat i vanliga sparkonton eller långsiktiga räntefonder utan snarare för människor som är högst kunniga om sin ekonomi och som mer eller midre är dagligt aktiva på börsen. Sparformen är alltså en form av CFD som finns onämnt här på Allt om Spara.

Att investera pengar i köttindex är inte det enda som erbjuds som råvara om man är intresserad av den här sparformen. Nätmäklare erbjuder index i alla olika typer av råvaruindex, däribland vind, socker, kaffe, majs, olja, solenergi, vatten och majs.