Storbritannien röstade för Brexit

Under torsdagen så gick britterna till valurnorna för att rösta för eller emot ett utträde ur EU, vad som kallas för Brexit. I dag stod det klart att ja sidan vann och därmed kommer Storbritannien att gå ut ur EU, något som fick genomslag direkt på världens börser samtidigt som Pundet föll. 

När det blev klart att ja-sidan vann och att Storbritannien kommer att lämna EU så blev reaktionen omedelbar på börserna runt om i världen som föll. Även det brittiska pundet tappade i värde och noterar en bottennivå den inte legat på sedan 1985. Stockholmsbörsen som har stängt idag öppnar inte förrens på måndag men vi kan räkna med ett kraftigt fall även där.

Brexit innebär inte att Storbrittanien lämnar EU omedelbart. Det är första gången en nation har deklarerat att man kommer att gå ut ur unionen och det är många saker som ska redas ut innan det kan ske så det kan ta upp till två år, eller mer, innan Storbritannien lämnar EU helt. 

För dig som är småsparare och som sparar långsiktigt, exempelvis månadssparar, kan vara lugn i båten. Börsen kommer att vara instabil och osäker ett tag framöver och kommer att tappa en del men som alltid så förväntas den vända upp igen och då är det ingen bra idé att sälja nu när värdet är lågt.