Styrräntan uppe på 0,75 procentenheter

I torsdags hade alltså Riksbanken möte angående hur man skulle ställa sig för den ack så viktiga styrräntan. Många experter och kunniga hade uttalat sig ifrågan och de flesta fick också rätt. Riksbanken höjer styrräntan från 0,5 procent till 0,75 procent, en höjning med 0,25 procentenheter. Om man vill översätta dessa procentsiffror i pengar istället så kan det vara enkelt att reflektera över vad ett lån på en miljon kronor kostade innan och efter höjningen. Svaret på den frågan är en skillnad om 146 kronor efter att alla skatteavdrag gjorts.

Dock skall det poängteras att det är en sanning med modifikation eftersom bankerna ofta inte följer höjningarna till punkt och pricka. Vissa höjer mer och vissa mindre vilket gör att det givetvis har stor betydelse om vilken bank man har sin ränta hos. Motiveringen till höjningen ligger i den starka ekonomin som just nu finns i landet. Sverige har arbetat bra och motståndskraftigt mot krisen och även om vi drabbats hårt är vi långt ifrån de värsta smällarna som många andra länder råkat ut för.

En liten mer otippad nyhet från Riksbankens presskonfererens efter själva mötet var det att den mörka prognosen för bolånetagare om att räntan skulle höjas med cirka tre procent under de kommande tre åren står fast. Många trodde att den här skulle skrivas om och ner men så blev alltså inte fallet. En faktiskt räntehöjning om tre procent skulle på ett miljonlån handla om över 1500 kr i månaden i ökade kostnader. Ganska rejäla summor på ett år med andra ord.

Ta gärna en koll på vår kalkylator för boendekostnader för att prova dina egna kostnader mot olika räntor och amorteringar. Du hittar kalkylatorn här!