Svalt intresse för investeringssparkontot

Det har än så länge inte blivit någon succé för den nya sparformen investeringssparkontot som infördes vid årsskiftet. Dock så har utvecklingen varit sval om man ser till antalet öppnade konton.

Investeringssparkontot är en ny sparform som infördes i början av året som ett komplement till dagens sätt att handla med aktier och fonder. Istället för att behöva betala vinstskatt när man köper och handlar så betalar men en årlig procentuell schablonskatt. Dessutom slipper man att deklarera samtidigt som investeringssparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

I dag är Nordea den främsta aktören med 43 000 öppnade konton. Övriga storbanker ligger runt 15-20 000 öppnade konton. En stor kontrast om man jämför med när man lanserade Allemansfonderna där cirka en miljon konton öppnades under ett år.

En av anledningarna att man införde denna sparform var för att förenkla för småspararna att handla med aktier och fonder. Men med tanke på utvecklingen sedan införandet vid årsskiftet så ser det ut som att denna information inte har nått ut.

Så här säger Finansmarknadsminister Peter Norman (M) om den nya sparformen
– Det är en ny sparform som alla inte förstår på en gång. Vi gör löpande uppföljningar och är det så att vi hittar några problem, som vi inte gjort, får vi rätta till dem, säger han.

Källa: dn.se