Svenska kronan stiger – hur påverkar det mig?

Den svenska valutan kronan har blivit betydligt starkare i år och är en av de valutor som stigit mest i världen i år. Hur märks det på din ekonomi?

Resor utomlands blir billigare man får mer Euro eller Dollar för varje Krona. Det märks också för dina sparade pengar. Har du fonder med utländska värdepapper såsom Globalfonder, utländska fonder eller mixade fonder kommer de att sjunka i värde när kronan stiger och tvärtom öka i värde när kronan sjunker.

På sikt kommer importerade varor såsom bensin och hemelektronik att bli billigare det brukar dock ta lite tid innan det slår igenom och på samma sätt blir våra svenska företags varor dyrare för utlänningar så exporten kommer minska allt annat lika.

Riksbanken har precis höjt den svenska räntan och planerar att fortsätta höja räntan för att dämpa efterfrågan i svensk ekonomi. Samtidigt har centralbankerna i USA och EU valt att ligga kvar på samma ränta. Detta leder till att utlänningar får bättre ränta i Sverige och kommer i teorin att köpa svenska kronor för att köpa svenska räntepapper. Detta leder till ytterligare stärkt krona. Observera att detta är i teorin vad som händer i praktiken beror på många fler faktorer.