Svenskarna sparar för lite

En undersökning gjord av Länsförsäkringar visar att svenskarna är dåliga på att spara och att endast två av tio hushåll skulle klara ett inkomstbortfall.

En tumregel är att alltid ha ett buffertsparande med ett antal månadslöner som en buffert, så att ni skulle klara er även om ert hushållet skulle förlora en inkomst. Hur mycket man bör ha sparat beror helt på er situation och ekonomi. Men att ha ett buffertsparande som täcker upp minst sex månader är att rekommendera. Det ger er lita andrum för återhämtning. Dock är detta långt ifrån en verklighet för de flesta svenska hushållen.

Undersökningen som Länsförsäkringar genomförde visar att svenskarna är generellt sätt dåliga på att spara där 25 procent av de tillfrågade har mindre än 10 000 kronor på sitt sparkonto, 20 procent skulle inte klara sig mer än en månad om de skulle förlorar sin inkomst och hela 13 procent sparar inte alls.

Det innebär att över hälften av de 1000 tillfrågade i undersökningen, som genomfördes per telefon, har ett oroväckande undermåligt sparande. Och är du i en liknade situation, att ditt hushåll saknar en stadig buffert, så rekommenderar vi att ni kommer igång med ett månatligt sparandet så fort som möjligt. Även om ni inte kan avvara så mycket pengar till en början är det ändå bra att börja så fort som möjligt.

Det är aldrig försent att komma igång med ett sparande

I dagsläget kan du spara med en ränta på upp till 10,00 procent, som du hittar hos 4Spar. Dock täcks inte banken av insättningsgarantin och då rekommenderar vi istället SBAB som ger en ränta på upp till 3,25 procent för ett rörligt sparande som täcks av insättningsgarantin. En bra början för den som är osäker på fonder eller aktiemarknaden.