Tips på hur du får pengarna att räcka i januari

Då den genomsnittlige svensken spenderar tusentals kronor under julhelgen, kan det ibland vara svårt att få lönen att räcka hela januari. Men det finns vissa knep att ta till.

Enligt HUI:s julprognos spenderar svenska folket i genomsnitt över 6000 kronor per person i detaljhandeln i december. Många får sin lön innan jul, vilket innebär att man kan ha spenderat en hel del av den på julbestyr.

För att få pengarna att räcka hela januari kan det vara en god idé att kombinera nyårslöften med ekonomin. Till exempel att sluta röka och ta en vit månad kan spara ett många slantar. Att motionera mera är ett vanligt nyårslöfte, så ersätt bilen med cykeln till jobbet och spara bensinpengar samtidigt som du vardagsmotionerar. Det finns även andra sätt att färdas billigare, till exempel genom samåkning.

Säsongsmat tenderar att vara billigare och ofta även godare vilket kan inspirera till spännande matlagning. Kombinera med en kylskåpsrensning, så behöver du kanske inte köpa lika mycket mat i januari. Försök att hoppa över lunchen ute och ta med matlåda istället.

Fundera även över dina övriga utgifter. Behöver du gå på bio just i kväll eller kan du vänta tills lönen kommer? Behöver du den där tröjan som du ser på rean, eller köper du den bara för att den är billig? Det kan finnas små utgifter som är enkla att spara in på om man är medveten när man gör sina köp. 

Om det fortfarande krisar kan det vara läge att göra en vindsröjning. Det kan finns saker som du inte längre använder men som någon annan kanske vill köpa.