Tips på hur du reser säkert

Det finns många ekonomisk fällor som man kan hamna i som turist, både under men även efter din resa. Med allt ifrån skimmade kontokort, till fakturor i efterhand för din hyrbil eller onödigt höga försäkringskostnader med mera.

Kolla upp din reseförsäkring

A och O när du ska ut och resa är att du skaffar dig en bra försäkring samt kollar upp vad för handlingar som krävs för att resa till landet samt vad för intyg som krävs för att inte behöva stå för alla kostnader själv. Det senare gäller speciellt om du skulle råka ut för en olycka och behöver besöka ett sjukhus. Då gäller det att du har de rätta handlingarna som krävs annars kan du behöva stå för hela kalaset. Dock brukar det ingå en reseförsäkring i din hemförsäkring, men kolla alltid upp vad som gäller.

Moderna försäkringar – ett tryggt alternativ

Håll koll på pengarna när du är ute på resan

Väl ute på resan finns det många andra fällor som du kan råka ut för. En av de vanligaste, och mest belysta, är kontokortsbedrägeri. Självklart är det viktigt att man håller reda på kortet och inte går och viftar med det hit och dit. Ett tips är dock att inte betala med kortet och att istället använda kontanter även om det kan vara riskfyllt även det.

Var även aktsam med oseriösa typer som inte ger rätt växel tillbaka eller försöker att ta oskäligt högt betalt vilket är mycket vanligt vid taxiresor. Så var noga och var lite påläst om vad en ex taxiresa kostar eller liknande.

Kontokortet Marginalen Traveller är perfekt för den som vill känna sig tryggare när man betalar och handlar på sin resa. Om du nu vill använda ett kontokort och inte gå runt med kontanter i fickan.

Mobilen kan bli kostsam

Kom också ihåg att stänga av datatrafik för din mobil eller helt enkelt skaffa ett mobilabonnemang som har ett tak för hur mycket trafiken får kosta per dag. Då undviker du en saftig telefonräkning när du kommer hem.

Var påläst

Andra risker för din plånbok är hyrbilar med dolda avgifter och höga försäkringar, fartkameror eller andra typer av vägkameror som är till för att övervaka och fakturera bilister som kör där det inte är tillåtet. Därmed är det viktigt med ett kunnande om trafiken och reglerna i det land du ska ut och åka i.

Listan kan egentligen göras väldigt lång. I grund och botten handlar det om att inte ta något för giver och läsa så mycket som möjligt om det land just ni ska resa till och vad som gäller där.