Två av tre väljer tremånadersränta för sitt bolån

I ett pressmeddelande från SBAB så meddelar banken att två av tre väljer en boränta med en bindningstid på tre månader, framför längre lån.

Statistiken som SBAB presenterar i sitt pressmeddelande gäller nya bolånetagare. Och under november månad så valde 68 procent av de nya bolånetagarna en bindningstid på tre månader.

De senaste månaderna har vi sett ideliga räntesänkningar för bolånen från SBAB och andra banker, vilket även gällde november månad. Samtidigt så väntas Riksbanken att sänka räntan den 16:e december vilket innebär att SBAB och andra banker troligtvis kommer att sänka räntorna kort därefter.

– De flesta väntar sig att Riksbanken sänker räntan igen i december och att boräntorna kommer att gå ner lite till. Därför tror jag att en del av de som vill binda lånet avvaktar, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.

SBAB skriver även i sitt pressmeddelande att räntorna för de olika bindningstiderna inte skiljer sig nämnvärt i nuläget. Skillnaden mellan ett lån på tre månader och två år är 0,2 procent och ett lån på fem år är 0,1 procent dyrare än räntan på tremånaderslån. Men enligt SBAB väntas skillnaden bli större nästa år.

Här hittar du de senaste boräntorna >

– Rent ekonomiskt gör det i stort sett ingen skillnad vilket bindningstid man väljer, månadskostnaden blir ungefär densamma just nu. Men skillnaden kommer sannolikt att bli större redan nästa år, säger Maria Landeborn.

Källa: SBAB