USA stänger ned statliga verksamheter

Oron i USA fortsätter när det på tisdagsmorgonen stod klart att representanthuset och senaten inte kunde nå en överenskommelse om budgeten. Då började USA stänga ned statliga verksamheter.

Det blev som väntat ett politiskt dödläge när enighet om den nya budgeten skulle skapas i kongressen. Republikanerna i representanthuset och demokraterna i senaten kunde inte komma överens och den främsta orsaken är oenighet kring hälsovårdsreformen Obamacare, som träder i kraft under det nya budgetåret och som konservativa republikaner i representanthuset vill stoppa eller senarelägga. I denna reform ingår bland annat allmän sjukvårdsförsäkring.

Senaten godtog inte representanthusets förslag kring nedskärningar av finansieringen av reformen och därför kom beskedet att USA stänger ned. Nu kommer 800 000 statsanställda att stanna hemma från arbetet, men nödvändig verksamhet kommer att fortsätta som exempelvis gränskontroller och postverksamhet. Hur länge detta kommer att pågå är oklart.

Barack Obama skrev på twitter: ”De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget.”

Innan den 17 oktober är det dags för nästa beslut, som kan få ännu värre konsekvenser. Då ska nämligen kongressen besluta om landets lånetak ska höjas eller inte.