Välj rätt kort när du ska ut och resa

Det är viktigt att välja rätt betalkort när man ska ut och resa. Olika kortföretag har olika villkor och då är det viktigt att vara påläst och välja det alternativ som passar din resa.

När man ska ut och resa är det mycket säkrare och bättre att ha med sig kort istället för kontanter. Risken för rån eller ficktjuvar ökar på turistorter och därför bör man bära så lite värdesaker som möjligt.

Det är dock inte alltid självklart vilket kort som passar bäst på din resa. Villkoren och avgifter skiljer sig ofta åt och då är det bra om man ha koll på vad som egentligen gäller. På vissa kort gäller avgifter för uttag eller valutaväxel och i varierande grad. Vill du dock betala hela din resa på kredit är MasterCard ett bra alternativ eftersom de har en relativt låg kreditränta på 10,92 procent.

Men att växla kontanter är oftast billigast att göra i Sverige. Många hotell och butiker, på din turistort, kan ofta växlar in pengar från din lokala valuta. Detta blir oftast dyrare eftersom de använder en annan växlingskurs.

Det är en balansgång man bör noga fundera över. Hur mycket kontanter man ska ha med sig på resan och hur mycket man har tänkt sig betala med sitt kort. Att planera kan löna sig så att du får ut så mycket som möjligt när du väl är ute och reser.