Vanligaste sparmålet är semestern

Nu är det sommar och semestertider stundar. Enligt en undersökning är just semestern det vanligaste sparmålet bland svenska hushåll.

När Länsförsäkringar för 10 år sedan frågade svenska hushåll som sparar vad de lägger undan till, svarade två av tio hushåll att de sparar till semestern. När en ny undersökning nyligen genomfördes svarade sex av tio hushåll att de sparar till semester/resa vilket är en markant ökning. Det innebär att semester är det vanligaste sparmålet, bortsett från pensionen.

Andra mål för sparandet var en oplanerad händelse i bostaden, samt att ha ekonomi för att göra något spontant. Färre valde att spara inför om man skulle bli arbetslös eller få förändrad familjesituation. Inte heller eventuella räntehöjningar på bolånen var något hett sparmål.

I undersökningen medverkade drygt 4500 privatpersoner mellan 16 och 69 år.

Om du ska börja spara eller om du funderar på om ditt sparande är rätt kan det vara en god idé att jämföra olika sparräntor. Ett tips är att dela upp sitt sparande efter sina mål och därmed få ett ungefärligt tidsperspektiv på hur länge man ska spar. Det kan underlätta när du ska välja hur du ska placera dina investeringar.