AI pension – pensionsförvaltare för arkitekter och ingenjörer

AI Pension AI Pension är ett varumärke och en pensionsförvaltare inom Skandia. AI Pension grundades 1955 och specialiserar sig på pensionslösningar för ingenjörer och arkitekter. Det var först den 1:a april 2019 som AI Pension gick från att vara ett självstyrande företag till att bli en del av Skandia. Utöver AI Pension ingår även AI nämnden i Skandia. En nämnd där medlemmar av Unionen, Sveriges Arkitekter och Innovationsföretagen finns representerade. Tanken med sammanslagningen av AI Pension och Skandia är att man tillsammans ska kunna ge arkitekter och ingenjörer större möjligheter till en bättre framtid. Utöver pensionslösningar har AI Pension nu även tillgång till Skandias utbud av bland annat lånetjänster och försäkringar.

AI Pension hanterar främst tjänstepensionen från pensionsplanen ITP 2. Denna pensionsplan har du ifall du är en privatanställd tjänsteman som är född 1978 eller tidigare. Det gäller då även att din arbetsgivare har en kollektivavtalad tjänstepension då det är arbetsgivaren själv som betalar in pensionen åt dig. Utöver att låta AI Pension förvalta din tjänstepension har du här även möjlighet att öppna ett individuellt pensionssparande.

Kollektivavtalad tjänstepension hos AI Pension

De ITP avtal som skapats mellan Svenskt Näringsliv och PTK är fördelade i ITP 1 och ITP 2. Vilket avtal du tillhör beror på när du är född. För att tillhöra ITP 1 måste du vara född 1979 eller senare. Gör du inte detta så tillhör du ITP 2. För att tillhöra en ITP plan krävs det även att din arbetsgivare är ansluten till samma kollektivavtal. Har du ITP 2 och är arkitekt eller ingenjör så är det AI Pension som administrerar din tjänstepension och det är då Skandia som är försäkringsgivare. Detta är en förmånsbestämd pensionsplan. ITP 2 innehåller försäkringar så som ålderspension, sjukpension, familjepension och tjänstegrupplivförsäkringar. Sedan finns det även något som heter ITPK som är ett komplement till ITP 2. ITPK innebär att din arbetsgivare betalar in en premie om 2% av din lön till din pension.

Har du ITP 1 så kan du själv påverka din pensionsförsäkring. Du har även möjlighet att själv välja vilket försäkringsbolag eller vilken pensionsförvaltare som ska förvalta ditt kapital. Du kan även välja om du vill placera pengarna i en fondförsäkring eller en traditionell försäkring. Dock gäller detta enbart hälften av ditt kapital då den andra hälften måste sparas i en traditionell försäkring.

Löneväxla för högre pension hos AI Pension

Förutom tjänstepensionen som din arbetsgivare betalar in så består din pension även av allmän pension och eget sparande. För att få en bättre framtid som pensionär rekommenderar man löneväxling på AI Pension. Att löneväxla innebär att du även själv sparar till din framtid och på så sätt kan maximera din pension. Detta är ett lämpligt sparsätt nu när avdragsrätten har tagits bort. Genom att löneväxla har du antingen möjlighet att gå i pension tidigare eller att helt enkelt få en högre pension när du fyllt 65 år. Att löneväxla passar främst de personer som tjänar lite mer. Du bör därför ha en årslön på minst 520 000kr efter avdraget för löneväxling. Tjänar du mindre än så så kommer du istället riskera att minska din allmänna pension.

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att en del av din lön ska fungera som ett tjänstepensionssparande. På så sätt slipper du inkomstskatten på det sparade beloppet. Tar du istället ut lön som du sedan placerar i ett pensionssparande så får du först skatta bort en del av lönen. Den enda skatten du betalar vid löneväxling är den som dras i samband med dina utbetalningar när du går i pension. Denna går dock inte att jämföra med den inkomstskatt du betalar på din lön idag.

Rabatt på bolån när du har tjänstepension hos AI Pension

En av många fördelar med att AI Pension har gått ihop med Skandia är att du numera erbjuds rabatt på bolån. Detta gäller för alla som har sin tjänstepension hos AI Pension. I skrivande stund erbjuds bolånekunder hos Skandia en ränta ner till 1,09% (2019-04-02). Den boräntan motsvarar en effektiv ränta på 1,10% och då är alla lånekostnader inräknade. Du kan själv besöka Skandias hemsida för att räkna på hur låg ränta du skulle kunna få. Sedan kan du jämföra denna ränta mot den boränta du betalar på befintliga lån.

Har du inte din tjänstepension hos AI Pension eller Skandia idag så kan det vara värt att flytta den hit. Skandia är en valbar pensionsförvaltare för dig som har ITP 1 eller ITP 2 och omfattas av ett kollektivavtal. Collectum är knutpunkten för ITP och det är även där du väljer vart du vill ha din tjänstepension försäkrad. Av de bolag som finns att välja mellan idag utöver Skandia så återfinns bland annat Alecta, AMF och Folksam.

Kontakta AI Pension

Kontakta AI Pension Är du idag kund hos AI Pension så kan du använda dig av Mina Sidor för att få tillgång till information om din pension. Har du tjänstepension ITP 2 så loggar du in direkt hos AI Pension. Har du annan typ av tjänstepension så får du istället logga in via Skandia. Inloggning sker med mobilt BankID och man använder sig av CGIs system för säker inloggning. Har du frågor så finner du många svar under avdelningen för Vanliga Frågor på AI Pensions hemsida. Där kan du även ladda ner blanketter och dokument som du är i behov av.

Vill du istället komma i kontakt med AI Pensions kundtjänst så lan du ringa in på 0771- 55 55 00. Öppettiderna för kundtjänst är måndag till torsdag mellan 8:30 och 16:30. På fredagar stänger kundtjänsten redan klockan 15:00. Föredrar du att maila så kan du använda dig av adressen: radgivning@aipension.se. Behöver du skicka dokument så gör du detta till: Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt, 106 55 Stockholm.