AMF

AMF AMF är en av Sveriges största pensionsförvaltare med över 4 miljoner sparkunder. Försäkringsbolaget ägs av Svenskt Näringsliv och LO och förvaltar inte mindre än 600 miljarder kronor. Inom AMF ingår både AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB. Pensionförsäkringarna hos AMF Pension är främst till för arbetare som jobbar inom det privata näringslivet och som omfattas av kollektivavtal. Det handlar då om avtalspension från SAF-LO. Vidare arbetar AMF helt utan vinstintresse och istället tillfaller eventuell vinst till de som sparar hos pensionsförvaltaren. Har du en kollektivavtalad tjänstepension så kan du spara i både fondförsäkring och traditionell försäkring hos AMF. Därtill är fonderna i den traditionella försäkringen valbara.

AMF står under tillsyn av Finansinspektionen vilket gör att du alltid kan känna dig trygg i att ha dina tillgångar hos försäkringsbolaget. Vidare sker tillsyn av AMF av Konsumentverket och detta i syfte att se så bolaget följer de konsumentavtal som finns. Man arbetar utifrån ett ömsesidigt intresse där kunden alltid står i första rummet. Detta kan enkelt efterföljas då vinsten alltid går tillbaks till spararna istället för till löner och orimliga fallskärmar.

Avtalspension från SAF-LO

Avtalspension SAF-LOHar du din tjänstepension hos AMF så är chansen stor att du har en avtalspension från SAF-LO. Detta pensionsavtal erbjuds av Svenskt Näringsliv och LO och gäller dig som har kollektivavtal och är privatanställd arbetare på ett företag. Du tjänar in pension enligt detta avtal från den månad du fyller 25 år. Därefter tjänar du pension till ditt avtal fram tills du är 65 år om du inte väljer att avsluta din anställning tidigare. Det är din arbetsgivare som sköter inbetalningarna av premierna som baserar sig på din årslön. I skrivande stund består premien av 4,5% av din årslön. Dock enbart upp till 7,5 inkomstbasbelopp. På lön som överstiger detta basbelopp betalas 30% av lönen in.

På AMF kan du själv se hur stor summa du sparat till din pension hittills. Detta gäller dock enbart tjänstepensionen som din arbetsgivare betalt in. Har du inte gjort något aktivt val hos AMF så kommer dina pengar placeras i en traditionell försäkring. Vad som då kan vara bra att veta är att denna försäkring inte har något återbetalningsskydd. Med andra ord kommer inte pengarna att tillfalla din familj vid en eventuell bortgång.

Pensionssparande hos Avanza

Placeringar och avgifter hos AMF

Pensionsförsäkringar AMFHos AMF erbjuds du pensionssparande i både traditionell försäkring och i fondförsäkring. Det första alternativet är det tryggaste då det innefattar en garanti. Dessutom sköter AMF samtliga placeringar och du slipper helt och hållet att tänka på detta. Har du istället en fondförsäkring så är det du själv som väljer vilka fonder du ska spara i. Detta kan i och för sig innebära att du får en högre avkastning men du får aldrig något garanterat pensionsbelopp. Har du inte gjort något aktivt val så är det dock en traditionell försäkring som du har. AMF är då pensionsförvaltare och placerar dina pengar i alltifrån räntebärande tillgångar till svenska och utländska aktier samt alternativa papper och tillgångar.

Med en pensionsförsäkring hos AMF betalar du en avgift som utgör 0,15% av det totala pensionskapitalet. Därtill tar bolaget ut en årlig fast avgift på 40kr. Detta gäller dock inte kapital som intjänats innan 1996. Har du en fondförsäkring hos AMF så betalar du istället 60kr i fast avgift. Eftersom det är du själv som förvaltar kapitalet så betalar du ingen förvaltningsavgift. De villkor och avgifter som vi nämnt gäller enbart dig med avtalspension SAF-LO. Du med denna pension gör ditt val hos Fora som är valcentral för just avtalspension SAF-LO. Även du med annan avtalspension har dock möjlighet att pensionsspara hos AMF. Detta försäkringsbolag är nämligen valbart oavsett vilket kollektivavtal du tillhör.

Kundservice hos AMF

Har du frågor eller funderingar kring din tjänstepension som förvaltas hos AMF så kan du enkelt ta kontakt med kundservice. På försäkringsbolagets hemsida erbjuder man en chatt som är öppen varje vardag mellan 8:00 och 18:00. I chatten finns alltid en kundtjänst medarbetare redo att svara på dina frågor. Du kan även lämna ditt telefonnummer för att bli uppringd av kundservice på AMF. Detta kan du dock enbart göra under vardagar mellan 10:00 och 16:00. Vill du istället ringa in till AMF så gör du detta på 0771- 696 320. Du kan även maila pensionsförvaltaren genom ett formulär på sajten eller helt enkelt logga in på dina sidor för att se om svaret på din fråga finns där.

För dig som har en mer generell fråga rekommenderar vi att kolla in bolagets FAQ. I denna har man samlat svar på de frågor som vanligast kommer in till kundservice. Slutligen kan du skicka brev till AMF och detta gör du på adressen: AMF Pensionsförsäkring AB, Klara Södra Kyrkogata 18, 113 88 Stockholm.