Premieobligationer – så funkar det

Det är inte helt ovanligt att man ser reklamsidor i tidningar eller affischer uppsatta på stora reklampelare om att "Nu kan du köpa premieobligationer igen". Vad är egentligen en premieobligation? Allt om Spara presenterar här en artikel om dels vad premieobligationer är och hur de fungerar.
Vad är en premieobligation?

premieobligationer

Obligation som ord innebär att du köper ett värdepapper för att den som säljer obligationen är i behov av pengar. När det kommer till premieobligationer är det staten som är utställare och det kan enkelt sägas att det är en form av lotteri. Som tack för att du lånar ut pengar till staten, har du möjlighet att vinna upp till en miljon kronor som tack. Du får ingen övrig betalning i form av ränta utan dina premieobligationer fungerar som lotter vilka ger dig möjligheten att vinna pengar. Vanliga obligationer investeras normalt för att man vill ha en värdeökning på investerade pengar.

Riksgälden

Den statliga myndigheten som tillhandahåller administrationen för premieobligationer är Riksgälden. Riksgälden fungerar även som en vanlig bank som erbjuder sparande till privatpersoner om så önskas. Myndigheten har samlat ansvar för statens betalningar, statsskuld, garantier, lån och bankstöd för att få en effektiv och samlad förvaltning för rikets finanser. Därför passar också hanteringen av premieobligationerna in under Riksgäldens verksamhet. Det är Riksgälden själva som ansvarar för marknadsföring och hantering av premieobligationer.

Hur fungerar det?

Premieobligationer med chans på en miljon Man har alltså chans att vinna en miljon kronor genom att köpa en serie obligationer som verkar som lotter. Men hur kan man vinna miljonen och hur skall man gå till väga?

Som en första del i deltagandet av utlottningen förutsätter det att du köper en premieobligation. Det vanliga priset är 5 000 per premieobligation. Varje obligation får ett namn beroende på vilken tidsperiod som den säljs, exempelvis betyder 10:1 att den tillhör första antalet under 2010. Alla som vill köper alltså premieobligationer och alla pengar som kommer in samlas i en pott. De här pengarna blir liggande i potten under en tid och kastar därmed av ränta. Det är räntan som omvandlas till vinster och som sedan betalas ut till privatpersonerna som vinner. Efter en tid dras ett antal nummer som har vunnit på sin premieobligation och vinnarna delas upp i tre olika segment. De som vinner 1000 kronor, de som vinner 5000 kronor och de som vinner hela 1 000 000 kronor.

Premieobligationsförfarandet - den korta versionen

Det finns faktiskt ett ganska enkelt sätt att förklara vad premieobligationer är. Det du gör är att du köper det antal du vill ha. Du håller sedan alla tummar du har om att just ditt nummer skall dras i vinstdragningen. När vinstdragningen är gjord får du dina pengar tillbaka. Svårare än så här är det faktiskt inte. Ett ganska gynnsamt lotteri om man skall se det för vad det är. Eftersom pengarna betalas tillbaka när dragningen gjorts är det här en perfekt sparandeform för dig som inte vill riskera att förlora några pengar.