Räntesäkra ett bolån

Räntesäkra ett bolån Planerar du att förlänga ditt nuvarande bolån eller är på väg att köpa en bostad kan du säkra räntan redan nu. Det innebär att du kommer överens med banken och tecknar ett avtal. I avtalet skriver ni att den nuvarande räntan kommer att gälla för ditt lån. Att räntesäkra ett bolån kan du vanligtvis gör upp till ett år i förväg.
Detta är extra fördelaktigt vid exempelvis en förlängning av ett bolån. Om du misstänker att räntan kommer att vara högre när bindningstiden går ut för ditt nuvarande bolån.

Du binder räntan i förväg

Den räntesäkring som du binder räntan till börjar gälla från och med den första utbetalningen av lånet. Förlänger du ett redan tidigare lån så kommer din nuvarande ränta att gälla tills dess att bindningstiden på det nuvarande lånet går ut. Därefter kommer den nya att börja gälla.

En nackdel med att räntesäkra ett lån är att du binder dig till lånet i förväg. Skulle du ångra din räntesäkring så kommer du att få betala en så kallas ränteskillnadsersättning till din bank. Vill du ändra löptid eller annat villkor för ett lån du räntesäkrat kan även det ge upphov till en ersättning till banken.

Rekommenderade bolåneinstitut
1.49% - 2.29%
1.49% - 2.29%
5.50% - 5.50%

Att räntesäkra är inte helt kostnadsfritt

Att räntesäkra är inte helt kostnadsfritt. Banken tar ut en avgift för att räntesäkra ett lån. Oftast handlar om ett räntepåslag på den nya räntan som du binder dig till. Är det så att ett räntepåslag blir aktuellt på räntan så begär att få veta exakt hur mycket det rör sig om och räkna själv hur mycket detta kommer att kosta dig, givet lånets storlek och löptiden.

Räntesäkra med tak

Du kan också välja att räntesäkra med tak. Det innebär att du sätter ett tak för hur mycket räntan kan stiga med fram till och utbetalningsdatumet av lånet. Skulle dock räntan istället bli lägre än beräknad, till din fördel, så är det den räntan du erhåller helt enkelt. Dock kan det finnas ett golv för hur låg räntan kan bli, var noga att kolla upp det innan du kommer överens med banken. Detta är ett mer flexibelt alternativ om du är osäker på hur räntan kommer att utvecklas framöver men vill gardera dig mot att boräntan skjuter i taket.

Att räntesäkra kan vara på både gott och ont. Det ger dig enförsäkring om vad för ränta du kommer att få betala för ditt lån i framtiden, mot en ersättning till banken. Men det innebär också att du står utanför eventuella räntesänkningar i framtiden. Så det kan vara bra att ha bra koll på konjunkturen innan du räntesäkrar lånet. Samtidigt som du bör ha klart för dig att lånet blir aktuellt. Annars så kan du behöva betala en ersättning till banken.