Akelius Spar

Akelius Spar Akelius Fastigheter AB är det många som känner till som ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Men färre kanske vet att Akeliuskoncernen även innefattar en inlåningsverksamhet. Denna verksamhet går under namnet Akelius Spar och erbjuder en av marknadens bästa sparräntor. När du lånar in kapital hos Akelius Spar så används dina pengar till att expandera verksamheten ytterligare. Som tack för din utlåning belönas du med en hög ränta.

Akelius Spar AB är registrerat som en inlåningsverksamhet hos Finansinspektionen. Med anledning av detta omfattas pengar som man har här inte av den statliga insättningsgarantin. Detta innebär att du aldrig är garanterad att få dina sparpengar tillbaks om Akelius skulle gå i konkurs. Med tanke på Akelius framgång inom fastighetsbranschen ser vi dock detta som ganska osannolikt. Men det är trots allt något som du bör känna till innan du börjar spara pengar hos Akelius Spar.

Andra sparinstitut
0.70% - 0.70%
0.35% - 2.25%

Sparkonton hos Akelius Spar

Hos Akelius Spar erbjuder man två olika sparkonton. Oavsett vilket konto du väljer att spara dina pengar i så kan du som mest spara 50 000kr. Du har möjlighet att när som helst ta ut dina pengar. Detta även om du har ett rörligt räntekonto. Räntan som utgör själva avkastningen betalas ut i slutet av varje kalenderår. Självklart är det helt kostnadsfritt att spara hos Akelius Spar och du har rätt att göra upp till två fria uttag per år.

Ränte konto 1,5%

Ett av de konton du kan välja mellan hos Akelius Spar är Ränte konto 1,5%. Här har du en rörlig ränta vilket innebär att den kan ändras under tiden du sparar. Du har ingen uppsägningstid vilket gör att du när som helst kan avsluta ditt konto och ta ut dina sparpengar. Utbetalning sker då till ditt föranmäla uttagskonto. Detta konto passar dig som inte vet huruvida du kommer behöva dina pengar snart eller inte. Det är ett flexibelt konto som ändå ger dig bättre ränta än den du får hos traditionella bankerna.

Fasträntekonto 3 år

Det andra alternativet när det gäller konton hos Akelius Spar är ett fasträntekonto. Här binder du dina sparpengar i tre år men du får också en betydligt högre ränta. I skrivande stund ligger den totala årsräntan för hela löptiden på Akelius Spars fasträntekonto på 12,49%. Den effektiva räntan är 4% men här tar man inte hänsyn till ränta på ränta effekten. Löptiden på fasträntekontot är alltså tre år vilket innebär att du inte kan röra pengarna under denna period. Med andra ord passar detta konto dig som vet med dig att du inte behöver pengarna inom snar framtid. Minsta insättning som du kan göra till detta konto är 10 000kr.

Tidigare fick sparkunder förtur på lägenheter

Något som gjorde Akelius Spar till en väldig populär inlåningsverksamhet tidigare var den förtur de erbjöd sina sparkunder. Det handlade om att personer som sparade hos Akelius fick förtur till lediga lägenheter inom koncernen. Denna förtur är dessvärre avvecklad vilket inte alla människor känner till. Så du som enbart sparade hos Akelius Spar för att få denna förtur kan med fördel vända dig till en annan inlåningsverksamhet. I listan ovan kan du se vilka inlåningsverksamheter som erbjuder högst sparränta just nu. Det finns många inlåningsverksamheter så som 4Spar som erbjuder högre sparränta än Akelius just nu.

Men Akelius Spar har fortfarande stor koppling till lägenheter och andra fastigheter. De pengar som du sparar hos Akelius Spar används för att finansiera Akelius fastighetsverksamhet. Man säger sig själva ha en fastighetsportfölj med mycket låg risk. Dessutom är man gammal i gemet och har erbjudit sparprodukter till allmänheten i hela 35 år.
Insättningar och uttag hos Akelius Spar

När du vill sätta in pengar till ett sparkonto hos Akelius Spar så gör du detta via bankgiro. Antingen fyller du i en bankgiroblankett manuellt eller så gör du det direkt i din internetbank. Du fyller sedan i det kontonummer du har hos Akelius och anger detta som referens. Därefter väljer du själv vilket belopp du vill föra över. Vill du istället föra över pengar internt på ditt Akeliuskonto så gör du enkelt detta genom att vara inloggad i Akelius Internettjänst. När du är inloggad klickar du bara på insättningar och sedan anger du det belopp du vill sätta in. Skriv in önskat mottagarkonto och bekräfta sedan din insättning. Pengarna kommer att synas på ditt konto inom tre bankdagar.

Uttag görs via Akelius Internettjänst och du måste såklart vara inloggad för att göra detta. Välj sedan uttag och ange vilket konto uttaget ska göras till. Du kommer sedan se pengarna på ditt vanliga bankkonto inom tre dagar. Du som vill göra ett uttag på ett sparkonto med bindningstid kommer att få betala en avgift för detta.