PRA Spar (fd AK Spar)

PRA Spar (tidigare AK Spar) PRA Spar är ett företag som ingår i PRA Group som grundandes i Amerika 1996. PRA Spar hette tidigare AK Spar (Aktiv Kapital Spar) men bytte namn i maj 2018. Förutom namnbytet har det inte skett några förändringar för dig som kund och den jurudiska personen bakom PRA Spar är fortfarande AK Nordic AB. Med andra ord erbjuder företaget fortfarande sparmöjligheter för dig som privatperson. Dessutom omfattas fortfarande alla insatta medel av den statliga insättningsgarantin. Denna garanti träder in inom sju dagar från en eventuell konkurs.

Utöver insättningsgarantin så finns det fler saker som kan göra att du känner dig trygg när du sparar hos PRA Spar. Detta kreditmarknadsbolag står under Finansinspektionens tillsyn och måste med andra ord följa alla de lagar och regler som inspektionen satt upp. Koncernen som PRA Spar ingår i är verksam i inte mindre än tio europeiska länder. Dessutom har man verksamheter i både USA och Kanada. Så trots att PRA inte är särskilt känt bland allmänheten i Sverige så handlar det om en riktigt stor och framgångsrik koncern.

Testa Fondroboten Lysa

Sparkonto med rörlig ränta hos PRA Spar

PRA Spar erbjuder sparkonton till privatpersoner i hela Sverige. Sparkontot har rörlig ränta och kan med andra ord förändras under tiden du sparar. Men det innebär också att dina pengar inte är låsta på sparkontot. Istället kan du när du vill göra en ny insättning om du bestämmer dig för att utöka ditt sparande. Detsamma gäller om du är i behov av likviditet. När helst du vill har du möjlighet att göra ett uttag till ditt föranmälda uttagskonto.

Du hanterar ditt sparande direkt via internet och således har du tillgång till saldo och transaktioner dygnet runt. Eftersom kontot omfattas av insättningsgarantin så riskerar du inte att förlora dina sparpengar som kund hos PRA Spar. Kapitalisering av räntan sker en gång per år eller när du avslutar kontot. PRA Spar erbjuder dig varje år ett årsbesked så du enkelt får överblick över ditt sparande. PRA Spar tar inte ut några avgifter för sina sparkonton med rörlig ränta.

Öppna sparkonto och få ränta från första kronan

Tycker du att det låter som om PRA Spar erbjuder en sparprodukt som passar dig så är det enkelt att öppna ett konto. Notera dock att PRA Spar i nuläget enbart erbjuder sparkonton till privatpersoner. Du som företagare får med andra ord vända dig till ett annat sparinstitut. För att öppna ett konto loggar du bara in med ditt BankID eller annan e-legitimation hos PRA Spar. När detta är gjort kommer du att behöva svara på ett par frågor gällande ditt kommande sparande. Du behöver även ange dina kontaktuppgifter samt det bankkonto som du tänkt göra dina uttag till. Du måste med andra ord även ha ett konto i en annan svensk bank. När hela processen är klar kommer det att ha skapats en kundprofil åt dig. Därefter behöver du bara göra din kontoansökan för att få ditt sparkonto hos PRA Spar öppnat.

Inbetalningar till ditt sparkonto hos PRA sker via bankgiro där ditt kontonummer utgör OCR numret. Det tar cirka 2-3 bankdagar innan du kan se pengarna på kontot. Detsamma gäller för dina uttag.

Sparmöjligheter för utlandsboende

Något som skiljer PRA Spar från de flesta andra sparinstitut är att även utlandsboende kan spara pengar här. Även om du inte är bosatt i Sverige har du alltså möjlighet att öppna upp ett sparkonto. Dock krävs det fortfarande att du har någon form av svensk e-legitimation eller ett BankID. Har du detta så kan du registrera dig hos PRA Spar genom att kontakta kundtjänsten. Du kan alltså inte på egen hand sköta ansökningsprocessen. För att kundtjänst ska kunna lägga upp dig som ny kund behöver du skicka in en kopia av din idhandling. Du behöver även skicka ett utdrag från banken så att PRA kan se att det är du själv som står på uttagskontot som du vill koppla. Är du bosatt i USA måste du även ange social security number och individual taxpayer identification number. Detta enligt rådande reglerna i FATCA.