Spärra kort

Äger du ett kontokort? Har du koll på vart kortet befinner sig just nu? Att hålla ordning på sina kontokort är viktigt. Gör man inte detta så riskerar det att hamna i orätta händer. Det är inte bara kortet du ska hålla reda på. All personlig information om kortet är också viktig att hålla hemlig. Det handlar då om exempelvis PIN-koder. Om olyckan ändå har varit framme är det av största vikt att du omedelbart ser till att spärra ditt kort. Detta för att undvika att någon missbrukar det.

Vikten av att spärra ett förlorat kort

Att välja att inte spärra sitt kort är det samma som att lämna ytterdörren olåst med plånboken på köksbordet. Även om det bara handlar om ett par timmar som tjuven har tillgång till ditt kort kan avsevärda mängder pengar hinna försvinna. Det är oerhört lätt att snabbt länsa ett konto. I värsta fall hinner du knappt märka att kortet är borta förrän ditt bankkonto är tömt på pengar.

Skydda ditt kort med Skimsafe

Tillfällen då du behöver spärra ditt kort

Men ibland vet du faktiskt inte att ditt kort har hamnat i orätta händer. de tillfällen då kortet fortfarande fysiskt finns kvar i din plånbok. Bedrägerier av kontokort online eller med hjälp av kopierade kort blir nämligen allt vanligare. Se till att hålla koll på dina inköp handlade med kort genom att följa med på transaktionerna på din internetbank och vid misstanke om att du inte har gjort ett av köpen: spärra kortet.

När du tar ut pengar med ditt kreditkort i en bankomat bör du också göra dig säker på att bankomaten inte är utsatt för ”skimming”, det vill säga att en bedragare har satt fast en lös protes över inmatningshålet, som kopierar ditt kort. Om du redan har hunnit sätta in kortet och därefter märker att bankomaten är utsatt för ett skimming-försök bör du omedelbart ringa och spärra kortet, samt kontakta banken som äger uttagsautomaten.

Ett tredje tillfälle som du bör spärra ditt kort är om det fastnar i bankomaten av någon anledning.

Hur gör man för att spärra ett kort?

För att spärra ditt kort ringer du direkt till din bank och gör en förlustanmälan. Då spärras kortet omedelbart och ett nytt kort skickas ut till dig. Det finns även företag som har specialiserat sig på att hjälpa till med att spärra alla kort du äger på samma gång. Detta i de fall där du har förlorat hela din plånbok. Du registrerar helt enkelt alla dina kort som vid förlust måste spärras. När oturen är framme ringer du helt enkelt ett enda nummer för att spärra alla dina kort. Klart smidigare än att ringa en mängd olika nummer till spärrservice.

Kort från BankNorwegian

När du förlorar ditt kort utomlands

Även om det är hemskt tråkigt att behöva spärra sitt kort på hemmaplan i Sverige, så är det ännu värre att förlora kortet eller bli utsatt för bedrägeri och tvingas spärra kortet utomlands. Plötsligt står du ju utan betalningsmöjligheter! Ibland har dock bankerna en service som ger dig hjälp med att få ett ersättningskort direkt på plats. Alternativt en utbetalning av kontanter så att din resa inte behöver bli lidande.