Skolstart – håll i plånboken

Skolan har redan dragit igång på flera håll i landet medan en del fortfarande har en dag kvar på sommarlovet. Efter en lång sommar i bara shorts och t-shirt börjar det bli dags att klä på sig igen om morgnarna. Vi skapar rutiner, planerar måltider efter jobb, skola och aktiviteter. Väskor ska packas, gympakläder tvättas och läxor ska läsas. Oavsett om man har skolbarn sedan flera år tillbaka eller ska skicka iväg sin lillknodd för första gången uppstår det mindre panik den här tiden på året. Lillkillen/tjejen har plötsligt blivit ett par centimeter längre under sommaren, ryggsäcken rymmer inte både gympaskor och utekläder och vad ska de har för skor på sig? Plötsligt hopar sig utgifterna och när man väl prickat av det viktigaste på listan dimper en räkning ned på en medlemsavgift på fotbollsklubben eller dansskolan. Låter det bekant? Ta ett djupt andetag och börja lista de absolut viktigaste punkterna på listan. Ta del av våra tips och se hur många kronor du kan spara på dina inköp.

PANIK – ALLA KLÄDER HAR KRYMPT

Nya kläder inför skolstarten Många barn skjuter iväg på höjden under sommaren vilket innebär att det finns en hel del plagg som är för små och behöver bytas ut. Gör en lista på allt som behövs i klädväg inför skolstarten och gör en budget över vad det får kosta. Sälj det som ni rensat ut ur garderoberna om det är i fint skick så får ni ett bidrag till de nya kläderna. Laga trasiga sömmar på annars hela och rena kläder.
Leta även begagnat på nätet och loppisar. Kläder till riktigt små barn är sällan använda mer än en säsong så det går att hitta i fint skick.

LÄS ÄVEN: Dags för en ny höstgarderob

Håll kostnaderna nere: Håll utkik i butikerna efter rabatter och kampanjer inför skolstarten. Använd prisjämförelsesidor såsom Prisjakt och Pricerunner för att hitta bästa pris. Prova även att googla rabattkod ihop med företag såsom Ellos och H&M. Ellos har ofta rejäla rabatter. Ta ett sista varv i butikerna för att se vad som finns kvar av sommarreorna. Kolla även med vänner och syskon som har äldre barn om de har något dina barn kan få ärva, just de kläderna brukar ofta betyda lite extra för barnen.

TILLBEHÖR

Ny ryggsäck till dagis och skola Många vill förgylla skolstarten med lite roliga block, pennskrin, suddin och annat kul för barnen. Dessa behöver inte kosta en förmögenhet. I butiker som exempelvis Rusta, ÖoB och TGR kan du hitta många roliga små prylar till din lilla ögonsten.
Håll kostnaderna nere: När det kommer till ryggsäckar och gympapåsar; gör som med kläderna och leta på jämförelsesajter på nätet. Har du någon outlet-butik i närheten? Kolla i den innan du besöker de ”vanliga” butikerna. Kolla även loppisar och second hand.

FRUKT

Ta med frukt till skolan Barnen behöver en liten energikick i form av exempelvis en frukt. Det har varit mycket debatter genom åren om att skolan borde bjuda på frukt men än så länge är det upp till föräldrarna att skicka med.

Håll kostnaderna nere: Köp frukt som det är säsong för. Har du egna fruktträd? Skicka med barnen från dem. Har du mycket frukt som du inte hinner göra av med kan det vara trevligt att skicka med barnen en påse att bjuda vännerna på i skolan. Om du inte har egna träd, fråga bland vänner eller efterlys på föräldramöten. Många har mer frukt än vad de gör av med.

AKTIVITETER

Köp begagnad utrustning I samma veva som skolan drar igång brukar även fritidsaktiviteterna ta fart igen. Gympa, simning, fotboll mm. Glöm inte att räkna på utrustning och medlemsavgift. Behöver de större barnen busskort för att ta sig till träningen? Är skridskorna för små?

Håll kostnaderna nere: även sportutrustning kan gå att hitta begagnad. Kolla med övriga klubbmedlemmar. Är det långt till träningen kanske ni kan gå ihop ett gäng föräldrar och köra en vecka var, på så vis sparar ni både pengar och tid. Räcker pengarna ändå inte till? Se över vilka småutgifter ni kan dra in på.

KALAS

Hembakat på kalaset är gott och billigt Det kan bli kostsamt både att anordna kalas och delta på kalas. Många föredrar att bjuda hela klassen så att ingen blir lämnad utanför – vilket är ett fint initiativ men det kan bli kostsamt när kalas på lekland och lasergamehus efterfrågas. Slå ett slag för gemensamma kalas och bestämda summor för presenter redan på första föräldramötet. På så sätt får alla möjlighet att ha kalas och ingen lämnas utanför.

Gå ihop ett par föräldrar i taget och hyr en gymnastiksal om det är mörkt och kallt ute. Bygg en hinderbana och lek Gladiatorerna eller Fångarna på fortet. Endast fantasin sätter gränser och det behöver inte kosta skjortan. Hjälps åt att baka och strunta i att bjuda på mat. Det är sällan barnen har tid att sitta och äta ändå när benen är fulla med spring. Lägg kalasen mellan 14:00 och 16:00 så hinner barnen äta lunch innan.

För er som anordnar sommarkalas. Grilla marshmallows och ha vattenkrig på stranden, anordna skattjakter i skogen eller anordna femkamp och tipspromenad i något närliggande grönområde. Har ni hus och tomt eller en gård utanför lägenheten kan ni hålla till där.

Håll kostnaderna nere: dela på kostnaderna, baka själva, skippa mat, använd fantasin. Det blir snabbt tjatigt med kalas på leklandet.

Läs även om hur du vardagslyxar hemma istället för att betala för dyra biobesök – kanske ett biokalas kan funka om ni är en mindre grupp.

TRANSPORT

Gå eller cykla istället för att ta bilen Alla färdas vi på olika sätt till skolan men om barnet är för liten för att ta sig dit själv, cykla eller gå tillsammans. Gå upp en liten stund tidigare om morgnarna och få lite luft och motion innan det är dags för barnet att sätta sig i skolbänken. Det uppskattas av de flesta att det inte blir trafikstockning utanför skolgården och ni sparar dessutom på både bensinkostnad och miljö. Välj sedan samma färdmedel alternativt kollektivtrafik när du fortsätter till jobbet.

Är ditt barn i behov av busskort? Kolla om du kan spara pengar genom att exempelvis köpa ett årskort.