Spartips: Amortera istället för att spara

Istället för att leta efter säkra sparandeformer så finns det annat att lägga pengarna på för den som vill tjäna pengar samtidigt som man vill ha ut det mesta möjliga nu i kristider. Och lösningen heter amortering.

Många flyttar sina pengar till räntefonder eller sparkonton

Att flytta över sitt sparande från fonder och aktier till ett sparande i räntefonder eller till bundna sparkonton är något som många gör när krisen slår till, för att säkra sitt långsiktiga sparande.

Dock finns det andra sätt att spara pengar. Och om man är villig att göra en investering så kan det vara lönt, på längre sikt, att investera exempelvis 50 000 kronor och amortera på sitt bolån istället för att sätta över pengarna på ett sparkonto.

Reporäntan och boräntorna väntas stiga inom ett år

Det är extra lönsamt just nu att amortera när boräntorna är relativt höga, och denna ränta kommer med all sannolikhet att följa reporäntans väg uppåt. Även om reporäntan nu har sjunkit så är det sannolikt att den kommer att öka nästa år när det finansiella läget har stabiliserat sig.

Bolån den största utgiften för de flesta

Bolånen utgör, generellt sett, 80 procent av hushållens skulder och är en av de stora utgifterna som hushållen har med tanke på de stora lånen som man måste ta. Detta innebär att det är många som kan spara pengar genom att amortera och på så vis sänka sina räntekostnader, som man betalar månadsvis.

Använd inte buffertsparande för att amortera

Att amortera fungerar förstås inte för alla, eftersom pengarna inte kommer att vara tillgängliga, och därmed så bör man inte använda sitt buffertsparande för att amortera. Men om du har pengar sparade, som du inte vet vad du ska göra med eller som du har ärvt och ändå inte kommer att ha användning för de kommande 10-15 åren, kan amortering på ett bolån vara en god idé. Att betala av ett bostadslån helt och hållet är idag mycket svårt, med tanke på de höga boendepriserna och de stora lånen som man måste ta. Men det kan ändå vara en bra idé att amortera så mycket som möjligt för att minska räntekostnaden som uppstår.

Sätt dig ned och räkna på hur mycket du förväntar dig att dina sparpengar kommer att öka i framtiden kontra hur mycket du kan sänka räntekostnaderna. Det är i grund och botten det bästa sättet för att ha koll på ditt sparande och vad som passar bäst för din situation.

Ta hjälp av våra smidiga kalkylatorer

När du räknar på din ekonomi kan du bland annat använda våra smidiga kalkylatorer som är helt fria att använda för den som önskar. Vi har kalkylatorer där du kan räkna på både ditt sparande men även dina lån.