Bolån

låna till ett hus, bostadsrätt eller fritidshus

Ett bostadsköp är för de flesta människor en av de största investeringarna man gör i livet. Det är därför viktig att man från början väljer ett bolån med låg ränta. Detta då de allra flesta behöver låna pengar till köpet. Oftast lånar man pengarna från en bank men det finns även kreditbolag som erbjuder bolån. Det är därför en bra idé att kontakta ett flertal långivare och begära offerter innan du väljer vem du ska ta ett lån från. Nedan ser du banker och kreditinstitut som erbjuder bolån till dig som ska köpa en fastighet.

Jämför bolån med låg ränta
1.49% - 3.24%
1.59% - 2.95%
1.64% - 2.89%
1.64% - 2.89%
0.00% - 0.00%
4.90% - 5.35%
5.50% - 5.50%

Hur mycket får man låna till sin bostad?

Bolån och boräntorDet är marknadsvärdet på bostaden och vad du själv har för möjligheter att betala som kommer att avgöra hur pass mycket bolån du kan få. Du kanske har ställt frågan hur mycket får jag låna? Om du vill ta reda på hur mycket du skulle kunna få i lån kan du använda vår bolånekalkyl och räkna ut detta. Det är ett väldigt simpelt verktyg som snabbt svarar på din fråga. När du köper en fastighet kommer du först att behöva betala en del som kallas kontantinsats. Kontantinsatsen ligger idag på 15% och denna måste du själv kunna betala. Men det finns vissa låneinstitut som även är villiga att låna ut pengar till en kontantinsats. Banker lånar dock oftast inte ut mer än högst 85% av värdet på bostaden.

En viktig sak du inte får glömma när du tar ett bolån är att kommer att tillkomma avgifter för lagfart och för att ta ut ett pantbrev om du köper ett hus. En lagfart kostar 1,5% av köpesumman och ett pantbrev får du betala 2% av pantbrevs beloppet. Det kan även tillkomma en del avgifter för administration.

Att köpa hus eller annan fastighet är för många ett väldigt stort steg i livet. Du ska inte bara investera en massa pengar utan även flytta från ditt nuvarande boende. Därtill ställs du inför många val som ska göras. Ett av dessa val är att avgöra vilket som är det bästa bolånet för dig, hur mycket du får låna samt vilken bolåneränta din ekonomi klarar av.

Termer du bör känna till när du tar ett bolån

Det är många som inte känner till alla de ekonomiska termer som dyker upp när man köper en bostad. Detta är helt förståeligt men trots detta kan det vara bra att vara lite insatt när man ska ta ett bolån då detta är något som kommer att påverka hela ens ekonomi. Att ta ett bolån är dock inte alls så krångligt som många tror. Det gäller bara att vara förberedd på de olika scenarion och valmöjligheter som kommer att bli aktuella på det framtida bankmötet. Informationen gällande bolån är sammanställd för dig som privatperson för att du enkelt skall kunna ta åt dig den information som är viktig och relevant för ditt framtida bolån. På detta sätt kommer det att bli enklare för dig att hitta det bästa bolånet.

Här på Alltomspara.se går vi igenom vilka lån som finns så att du kan avgöra vilket lån som passar dig bäst. Det finns bland annat hypotekslån, bottenlån och topplån. Du kanske aldrig har hört dessa begreppen tidigare? Oroa dig inte, efter att ha förkovrat dig i informationen här på sajten kommer det att ändra sig.

Vad är ett bolån?

Den vanligaste definitionen av bolån är att det är ett lån du tar och att du sätter din bostad som säkerhet. En tydligare definition skulle kunna vara att ditt bolån är ett lån som du tagit med säkerhet i en bostadsrätt, fastighet, byggnad eller tomt. Det kan även vara ett lån som du tar med syftet att köpa något av ovanstående nämnda egendom. Det viktiga är att lånet definierar som ett bolån, för då gäller alla regler som för ett vanligt bolån.

Skulle du ta ett lån för att köpa någon slags fastighet, exempelvis en bostadsrätt, som inte hör till en annan fastighet så kommer det att räknas som ett bolån. Om du ska ansöka om ett lån så behöver inte alltid långivaren veta vad pengarna ska gå till. Ska lånet gå till ett köp av bostad så ska däremot långivaren betrakta lånet som ett bolån, så att reglerna för ett bolån gäller för det blancolånet (som det kallas) som du tar. Dock så funkar det inte att ta ett lån för att renovera eller bygga ut, detta kommer inte kunna räknas som ett bolån.

Ett överbryggningslån (ett lån du tar för att kunna finansiera ett glapp mellan köp och försäljning av bostäder) kommer heller inte att räknas som ett bolån om lånet har en obestämd tid eller kortare än tolv månader. Kopplat till ditt bolån kommer en bolåneränta, men först så går vi igenom vilka de olika sorters bolån som du kan ta är. Något du också bör tänka på är att du jämför bolån innan du bestämmer dig är att du har koll på räntan på ditt bolån.

Det finns även en låneform som kallas seniorlån. Ett seniorlån är ett typ av bolån som du kan teckna för din bostadsrätt, fritidshus eller villa. Precis som namnet antyder är detta lån framtaget för de som är lite till åren, minst 58 år och ibland även pensionär- som har betalat av hela eller stora delar av det nuvarande bolånet.

Hypotekslån

Själva ordet hypotek kommer från grekiskan och innebär underlag eller pant. Ett hypotekslån blir alltså en form av ”pantlån”, det vill säga att man lämnar någonting som pant eller säkerhet för att få låna pengar. Ett hypotekslån brukar i vardagligt tal kallas för bottenlån och är den delen av ett bostadslån som har dels förmånligare ränta samt också skyddas av att bostaden som lånet skall vara till fungerar som säkerhet för den delen av lånet. Skulle någonting gå fel tar alltså banken ut säkerheten och kan därmed få tillbaka stora delar av det lån de en gång betalade ut. Ett hypotekslån fungerar bara i ekonomier som har väl utförda register på ägande i tillgångar, något som Sverige har god kontroll på, särskilt när det gäller fastigheter.

Den största delen i en fastighetsaffär brukar finansieras med det så kallade bottenlånet. Normalt täcker det här lånet någonstans mellan 75 – 80 procent av bostadens köpesumma. Räntan är nästan alltid lägre i ett bottenlån än i ett topplån eftersom bottenlånet skyddas av någon form av säkerhet eller pant. Ett bottenlån eller hypotekslån kan delas upp i flera delar vilket innebär att en viss summa av bottenlånet tecknas på en ränta medan den andra delen knyts till en annan ränta.

Möjlighet till fast ränta

Ett hypotekslån ges ofta möjligheten att bindas mot fasta räntor på olika tidsrymder. Det innebär att du garanterar att ha samma ränta under hela perioden som du binder den på, oavsett om ränteläget för den rörliga är bättre eller sämre. I ett topplån som är ett mer riskfyllt lån brukar inte fasta räntor tillåtas utan här gäller istället rörliga räntor. Det finns emellertid ingenting som hindrar ett hypotekslån att ha rörlig ränta också.

Hypotekslån – ett billigt alternativ

Ett hypotekslån är normalt sätt det absolut billigaste lånet du kan få på marknaden. Att låna till bostad brukar vara de lånen som anses mest förmånliga, jämfört med exempelvis blancolån och korttidslån. Ofta har detta att göra med att bankerna kan erbjuda låga räntor mot att istället ha en hög säkerhet på lånen. Att då ta ett bottenlån eller hypotekslån är alltså något som de flesta svenskar kan göra och klara av.

Topplån

Vid bostadslån på större nivåer hörs ofta begreppen topplån och bottenlån. Inte minst när det handlar om att låna pengar till husbygge eller husköp. Rent generellt kan det sägas att tidigare så kallades den sista delen av ett lån utan någon säkerhet eller liknande för topplån. Topplånet hade normalt sätt en högre ränta och ger alltså kreditgivaren en bättre avkastning för utlåningen av pengarna. Sedan den 1 oktober 2010 har ett bolånetak införts som tvingar bostadsköpare att betala minst 15 procent av köpeskillingen kontant. Om det här inte är möjligt så får man alltså ta ett lån för de sista 15 procenten. Hur vida det skall kallas topplån eller privatlån får tiden utvisa men fokus är i vilket fall som helst att ingen säkerhet behövs för lånet.

Bottenlån

Bottenlånet däremot, som ofta representeras av den större summan av lånet, kräver en säkerhet för att gå igenom men ger istället tillbaka en lägre ränta. Numera gäller att maximalt 85 procent av den totala summan som lånats får skrivas som ett bottenlån. På ett bottenlån finns det även möjlighet att förlänga amorteringstiden på lånet. Ett topplån däremot vill banken eller institutet ofta ha tillbaka så fort som möjligt då det är en större risk för dem att låna ut i de preferenserna.

Kom dock ihåg att ett lån är ett lån och har du råd att betala tillbaka större amorteringar så skall du göra det. Ett lån skall aldrig gå före annat utan bör betalas tillbaka så fort det är möjligt.

Kontantinsats

Vid vissa typer av lån kan det bli aktuellt att behöva betala in en viss summa pengar för att få möjlighet att låna pengarna. Det här brukar kallas för en kontantinsats. Det är inte alls ovanligt när det gäller lån av högre summor. Det här är ingenting som är lagstadgat men som ofta kan vara en policy bland kreditgivare. Matematiskt kan kontantinsatsen beskrivas som skillnaden mellan den totala summan för köpet och den summa som du får som lån. I sammanhang av bolån är en kontantinsats ofta en bra lösning då den leder till mer eller mindre ofördelaktiga topplån.

Amorteringskravet

Regeringen har sagt ja till skärpta amorteringskravKopplat till ditt bolån finns ett amorteringskrav. När du amorterar så betalar du tillbaka på ditt lån. I samband med detta så sänks ditt lånebelopp hela tiden, och även dina räntekostnader. Du minskar alltså löpande på din skuld. Dessa pengarna är knutna till din bostad. Du kommer endast att ha ett amorteringskrav om du har ett bolån med mer än 50% belåningsgrad. Belåningsgraden är bolånet i förhållande till bostadens värde. Exempelvis så kanske du har ett bolån på 400.000 kronor, medan bostadens marknadsvärde är 500.000 kronor. Din belåningsgrad ligger då på 80% och du kommer att ha ett amorteringskrav.

Efter den 1 juni 2016 så kommer alla bolån att ha ett amorteringsgrundande värde. I fem år framåt så kommer din amortering grundas på detta värde. Detta värdet kommer alltså att vara samma i fem år, medan marknadsvärdet kan pendla både uppåt och nedåt.

Jämför bolåneräntor

Det som ofta ligger till grund när en familj skall teckna ett bolån är just boräntorna. Det är boräntorna som avgör hur mycket lånet kommer att kosta per år och månad. Ofta när man tecknar ett bolån på är boräntan en av de viktigaste faktorerna man bör ta hänsyn till. En högre boränta betyder att du får betala mer per år för ditt lån. Denna ränta betalas ofta månadsvis och att ha en lägre ränta innebär då en lägre månadskostnad. Jämför därför ränta bolån så att du får det bästa bolånet som är möjligt!
Vi på Allt Om Spara tycker att det är viktigt att bankerna granskas och på vilken nivå de väljer att lägga boräntorna. Därför har vi tagit fram en sammanställning med bankernas och kreditinstitutens boräntor så att du själv kan jämföra boräntorna och hitta Sverige bästa boränta. Här kan du få en klar översikt över alla bankerna och deras boräntor.

Hur sätts din bolåneränta?

Räntesatsen som sätts till ditt bolån är oftast individuell och kommer att anges i procent. Räntan är kostnaden du får betala för att du får låna pengarna. Räntan räknas oftast på bankerna ordinarie bolåneränta minus din individuella räntenedsättning. Räntan hos banken sätts beroende på hur marknaden ser ut och bankernas kostnader för sin bolåneverksamhet. Var inte rädd för att förhandla om räntan med din bank.

Din individuella räntenedsättning påverkas dels av hur mycket du har i bolån i förhållande till bostadens värde och om du har några övriga lån hos banken.I jämförelsen nedan är sorteringen gjord på banknamnet samt vilken tidsperiod som du binder boräntan. Alla banker erbjuder inte samma typer av bolån med olika bindningstider och saknas boräntan i respektive bank så illustreras det med ett streck. Vill ni läsa mer om en bank så klickar ni på namnet, för att komma till en sida med mer information om just den banken, eller så klickar ni på ”besök” för att ta er direkt till bankens webbplats.

Vänligen observera!
Boräntorna uppdateras en gång varje dag klockan 00:05 vilket innebär att ränteförändringar som sker under dagtid får inte genomslag i tabellen förrän 00:05 nästkommande dygn.

Låneförmedlarna

Du kan som vi nämnt ansöka om bolån hos antingen en bank eller en kreditförmedlare. En kreditförmedlare kan ibland kallas för låneförmedlare, då det kan vara en fristående eller representanter från en eller flera långivare. Du kommer få en del information innan förmedlingen kommer att börjas. Vad du kommer få veta är följande:

bolånVilket register hos Finansinspektionen som förmedlaren finns med i.

tips på kortsäkerhetOm vilka långivare som förmedlaren förmedlar lån ifrån.

bolånOm du kan erbjudas rådgivning kring ditt framtida bostadslån.

bolånVilka eventuella avgifter som du får betala och hur man kan beräkna dessa avgifter.

bolånOm det finns möjlighet att framföra klagomål och om en eventuell tvist uppstår, att denna går att få prövad i domstol.

bolånFörmedlarens kontaktuppgifter.

Intressant: Ska du sälja eller köpa hus? Läs om fast och lös egendom.

Handpenningslån

I samband med att man skriver på köpeavtalet då man köpt en bostad är det vanligt att man lägger en handpenning. Denna ligger ofta på 10% vilket blir en ganska hög summa om köpesumman ligger över miljonen. Det går att ta ett så kallat handpenningslån för detta ändamål.