view counter

Fonder - spara pengar

Allt Om Fonder

Många väljer idag att spara sina pengar i fonder. Därför har vi på Allt Om Spara valt att skapa en ny sektion som inriktar sig på just fonder där vi förklarar vad fonder är för något och allt runt omkring. Det finns flertalet olika typer av fonder vilket gör att valmöjligheterna är stora. Ett sparande i fonder är flexibelt vilket innebär att du kan både välja att sätta in en engångssumma, som sedan ligger kvar i fonden till du väljer att sälja av den, eller gör insättningar varje månad om du så önskar. Det viktigaste är att du tar hand om dina fonder och håller koll på marknaden, för att få en god avkastning i slutändan.

Vad är fonder? 

En enkel beskrivning av en fond är en samling av investeringar i aktier och andra värdepapper, ofta i mångmiljonsklassen, som en förvaltare har hand om och försöker förvalta på bästa sätt. Ofta är det flera företag som gått samman och satsat pengar i fonden. När du köper en fond så köper du en andel av fonden. Fonden kan då bestå av en mängd olika investeringar vilket medför en varierad risk. Om tillgångarna i fonden stiger så ökar också generellt fondens värde. Värdet på andelarna kan uttryckas som ett genomsnittligt anskaffningsvärde.

Fonder riktar ofta in sig på investeringar inom olika områden. Så om du är intresserad av att investera i Östeuropa eller Asien så kan du hitta fonder som bara gör investeringar inom dessa områden. Fonder kan du köpa och sälja hos din bank eller annan förvaltare och förvaltaren är då, enligt lag, skyldig att tillgå med information om fonden. Så att du kan läsa vad för typ av investeringar som fonden gör innan du investerar i den. Det gör fonder till en enklare och mer lättskött investering än till exempelvis aktier.

Aktiefonder som endast består av aktier brukar kallas för högriskfonder, vilket kan ge en väldigt god avkastning men också stora förluster eller vinster beroende på hur marknaden utvecklar sig. De fonder som löper en mycket lägre risk, men som ger en relativt låg avkastning, är räntebärande fonder.

Det finns många olika typer av fonder och några av de som du kan investera i är aktiefonder, räntefonder, blandfonder, fond-i-fond, indexfonder och hedgefonder.

Detta gör fondförvaltaren

En fondförvaltare tar hand om fonden och investeringarna som ingår, detta kan vara din bank eller en annan privat aktör. För att förvalta fonden och för att se till att fonden får en god utveckling tar förvaltaren ofta ut en årlig avgift som dras från din förmögenhet. Förvaltningsavgiften brukar ligga på 1-2 procent per år.

Fondavgiften äter upp avkastningen

Förvaltningsavgiften är en del som man bör ta i beräkning innan man investerar i en fond. Ofta gör man långsiktiga investeringar i fonder där en hög förvaltningsavgift kan äta upp stora delar av din vinst. Förvaltningsavgift är med andra ord en av de viktigaste punkterna att hålla reda på innan du gör en investering i fonden.

Som slutord vill vi bara säga att det är viktigt att man gör en grundlig research om de olika fonderna och läser på så mycket som möjligt innan du gör investeringar i fonden. Och för att utröna de olika delarna så kan du ta hjälp av oss på Allt Om Spara som förklarar de viktiga bitarna som du bör veta kring fonder.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter