Danske Bank

Danske Bank

Danske bankDanske Bank är en av de största bankerna i Sverige och en av få som specialiserat sig på att hjälpa dig med hela din privatekonomi. Här får du inte bara hjälp med att öppna sparkonto och låna pengar. De hjälper också till med försäkringar och pensionssparande. Fortsätt läs så berättar vi mer om deras stora utbud av tjänster och smarta lösningar! Kom också ihåg att du får bättre avtal och räntor ju större engagemang du har i banken.

Låna pengar

Du kan självklart låna hos Danske Bank. Men till skillnad från många av konkurrenterna erbjuder de inte lån utan säkerhet, så kallade privatlån. Som privatperson kan du endast ansöka om bolån och lån för att köpa bil eller andra typer av fordon. Så letar du efter ett privatlån måste du vända dig till en annan aktör.

Bolån

bolånI skrivande stund finns två olika typer av bolån att välja mellan:

lån Bolån online: räntan binds i tremånadersperioder

ekonomitipsBolån Premium: flexibel lösning där du själv väljer bindningstid på räntan. Dessutom får du möjlighet att lägga upp en specialanpassad avbetalningsplan samt extra hög ränta på ditt sparande.

Oavsett vilket av bolånen du väljer så måste du amortera enligt det regelverk som Finansinspektionen satt upp. Men väljer du Premium-varianten kan du lägga upp amorteringsplanen så att du får amorteringsfria månader. Du amorterar då extra mycket under vissa perioder för att få en eller flera avbetalningsfria månader.

Med bägge bolånen har du möjlighet att göra extra inbetalningar eller lösa hela skulden på en gång. Du får också ett erbjudande om att teckna en låneförsäkring i samband med att du tar lån hos Danske Bank.

Är du intresserad av Danske bolån kan du ansöka om ett lånelöfte direkt på nätet eller på något av deras kontor. För att ansöka online måste du ha ett giltigt bank-ID.

Andra lånebanker
3.70% - 10.95%
3.60% - 8.00%
7.15% - 26.20%

Låna till bil, båt och andra fordon

Danske Bank  erbjuder följande finansieringslösningar  i dagsläget:

lån Bilkredit: För dig som vill köpa bil hos bilhandlare.

lån Båtkredit: När du ska köpa båt av en båthandlare.

lån Fritidskredit: Om du ska köpa husbil eller husvagn hos en handlare

Det finns några generella regler för dessa lån:

lån Du måste själv stå för kontantinsatsen

lån Fordonet måste köpas av en handlare

lån Du kan lösa lånen när du vill eller göra extra inbetalningar

Finansiera bostadsbygge

Ska du bygga din egen bostad och behöver hjälp med finansieringen kan du ansöka om byggnadskreditiv. Räntan sätts individuellt och du får hjälp av bankens experter under byggprocessen.

När din bostad är klar kan du omvandla byggnadskreditivet till ett vanligt bolån.

Bolån för nybörjare

Vill du lära dig mer om bolån kan du läsa mer på sidan bolån för nybörjare. Där finns fakta om amortering, räntor, bindningstid och allt du kan tänkas behöva veta innan du tar ett bostadslån.

Besök även sidan "köpa bostad" för mer nyttig information.

Lär dig mer om bolån

Duoflex finns inte längre

Som bolånekund kunde du förut dra nytta av deras Duoflexavtal som gav dig lika hög ränta på löne- och sparkontot som du hade på bostadslånet. Detta avtal har nu tagits bort. Men med deras bostadslån Premium kan du få extra bra ränta på sparkontot.

Spara

För dig som vill spara pengar erbjuder Danske Bank flera olika typer av sparkonton. De erbjuder även möjligheten att spara i fonder, aktier och obligationer. Dina insatta pengar skyddas av insättningsgarantin.

Du hittar aktuella räntor i listan här bredvid. Jämför de olika former av sparkonton som erbjuds och hitta det alternativ som passar dig bäst. Du kan även välja att navigera vidare till Danske Banks hemsida.

Andra sparinstitut
5.50% - 8.10%
0.85% - 1.15%
4.50% - 9.50%

Sparkonton

För närvarande ingår följande sparkonton i utbudet:

Fasträntekonto: För dig som kan tänka dig att binda pengarna på kontot under en längre period för att få bättre ränta. Minsta insättning på    fasträntekontot är 10 000 kr.

Sparkonto bonus: Samma upplägg som för fasträntekontot, men med chans till bonusavkastning.

Sparkonto: Ett vanligt sparkonto där du kan sätta in och ta ut pengar som du vill. Hur hög ränta du får beror på hur mycket pengar du har på kontot.

Sparkonto XL: Sparkonto med rörlig ränta och utan bindningstid.

Sparkonto barn: Detta konto passar dig som vill spara till barn. Räntan är rörlig och du kan ta ut pengarna när du vill.

Du kan öppna de flesta sparkonton online.

Fonder, aktier och obligationer

Som kund har du också flera olika typer av fonder att välja bland. Här finns fonder med hög och låg risk beroende på vad du söker. Du kan också placera dina pengar i aktier eller obligationer om du vill. Du kan läsa mer om just fonder, aktier och obligationer här på sidan genom att följa länkarna eller navigera dig via huvudmenyn.

FonddepåXL

Om du vill ha tillgång till fonder över hela världen så kan du utnyttja tjänsten FonddepåXL. Med denna tjänst kommer du att få tillgång till fonder i Sverige och över hela världen samt rådgivning av bankens egna experter. Tjänsten är helt kostnadsfri och du kommer att årligen få en sammanställning av Danske Bank så att du enklare kan kvitta vinster mot förluster. Om du redan har fonder hos ett annat fondbolag så kan Danske Bank hjälpa dig att flytta över fonderna till depån. För att få tillgång till tjänsten så måste du vara kund i banken sedan tidigare och ha tecknat ett av deras kostnadsfria kontopaket.

Guidat urval och andra placeringsmöjligheter

Behöver du hjälp med att välja vilka fonder du ska satsa på? Utnyttja tjänsten Guidat urval och få rådgivning och förslag på fonder som passar dig.

Här nedan kan du se fler placeringstjänster som banken erbjuder. Där ingår även olika fondportföljer med aktiv förvaltning.

- Investeringssparkonto: ISK, investeringssparkonto för dig som vill sätta ihop en egen mix av fonder, aktier och värdepapper.
- Horisont: Färdiga fondpaket med aktiv förvaltning. Välj risknivå.
- Aktiv kapitalportfölj: Låt Danske Bank sätta ihop en portfölj tillsammans med dig och låt dem sköta förvaltningen. I portföljen
mixas fonder och aktier.
- Kapitalskyddade placeringar:
Aktiehandel XL: Öppna en aktiedepå och handla på 17 börser i 15 olika länder.

Som du ser i listan här ovan så erbjuds flera olika typer av fondtjänster till kunder som är intresserade av att placera sina pengar i ett sparande.

Danske Bank Pension

Det finns flera möjligheter att pensionsspara hos Danske Bank. Du kan till exempel välja att placera din premiepension i någon av deras Horisont-fonder eller på ett investeringssparkonto (ISK). Andra alternativ är att placera pengarna i en kapitalförsäkring eller på ett individuellt pensionssparkonto (ISP). ISP-kontot kan vara ett alternativ för dig som fortfarande har rätt att göra avdrag för pensionssparande.

Hos Danske Bank pension finns också möjlighet att placera tjänstepensionen. Denna tjänst erbjuds via bolaget Danica.

Danke Bank - Försäkringar

Danske Bank bedriver inte något eget försäkringsbolag, men de tillhandahåller försäkringar via bolaget Moderna Försäkringar. Via dem kan du teckna skydd för hus och hem, person, fordon och djur. Tecknar du flera försäkringar får du dessutom upp till 20% i rabatt på premierna.

Kontokort och betallösningar

Hos Danske Bank finns smarta betallösningar som passar alla. Du kan välja mellan ett antal olika kontopaket där bank- eller kreditkort ingår. I tabellen här nedanför kan du se vad som ingår i de tre största kontopaketen Platinum, guld och Silver:

Som du ser är Danske Platinum det mest omfattande av kontopaketen. Med detta paket får du inte bara 100 000 kr i kredit. Du får också en rad förmåner som till exempel Concierge Service, Prioirty Pass och en extra omfattande reseförsäkring.

De har även kontopaket som är anpassade till unga och studenter:

Danske Start: Speciellt framtaget för unga under 18 år. Bankkort och Internetbank ingår liksom betalningar via Swish.
Danske Ung: Erbjuds till unga mellan 18-27 år. Kontopaketet Silver ingår liksom en rad förmåner. Du får bland annat rabatt på försäkringar och bolån, rådgivning och reseförsäkring.
Danske Student: Samma som Danske Ung, men erbjuds studenter upp till 32 år.

Mobilbank

Självklart kan du som kund sköta dina ekonomiska ärenden även från mobilen. Ladda ner appen så får du tillgång till mobilbanken där du kan kontrollera ditt saldo, betala räkningar och handla med fonder, aktier och värdepapper.

Övriga tjänster

Bankens stora utbud av tjänster omfattar även detta:

Bank-ID
Swish
Wrapp – få del av erbjudanden och samla återbäring när du utnyttjar något av erbjudandena.
Rådgivning över nätet
Min översikt – hjälper dig få koll på inkomster och utgifter
Telefonbank och SMS-tjänst
Appar så att du kan sköta dina bankärenden via surfplatta och mobil

Förmånsnivåer

Som kund blir du som vi nämnde inledningsvis i artikeln belönad om du samlar flera delar av din privatekonomi hos Danske Bank. På deras webbsida kan du räkna ut vilken förmånsnivå du kan komma upp i genom att se över din ekonomi.

Det finns tre olika förmånsnivåer, 1,2 och 3, och ju högre upp desto bättre service, avtal, priser och räntor får du. För de allra mest förmögna kunderna finns ytterligare en nivå: Private Banking som du kan läsa mer om under nästa rubrik.

Private Banking

Kapitalstarka kunder kan ta del av bankens Private Banking tjänst som är en form av VIP-tjänst för kunder med stora tillgångar.

Som Private Banking kund kan du till exempel få extra förmånliga kreditkort samt juridisk och ekonomisk rådgivning. Du kan även få tillgång till deras concierge service och få inbjudningar till speciella event.

Vill du veta mer om tjänsterna? Kolla in bankens webbsida, de har en hel sektion om Private Banking där du kan läsa mer.

Samarbete med TCO och SACO

Om du tillhör något av fackförbunden TCO eller SACO bör du titta lite extra på Danske Bank. Som medlem får du nämligen möjlighet till rabatter och bättre räntor.

Lär dig mer om ekonomi

På Danske Banks webbsida finns också mycket fakta och info om privatekonomi för den som vill lära sig mer om ekonomi. Information finns för alla åldersgrupper. De minsta kan lära sig mer på sidan Penningborg och de unga vuxna kan få bra information på sidan Mind your money.

Företag och lantbrukare

Danske Bank vänder sig inte bara till privatpersoner. Även företagare är välkomna. För lant- och skogsbrukare finns speciellt anpassade tjänster för till exempel finansiering av maskiner, fordon och egendom.

Fakta

Sedan bankkoncernen Danske Bank grundades i Köpenhamn i slutet av 1800-talet har den vuxit sig allt större. I dag är de internationellt etablerade med verksamhet i både Sverige, Norge, Finland, Baltikum, Ryssland, Nordirland och Irland för att nämna några av länderna. Totalt har de ungefär 4 000 000 kunder vilket gör dem till en av de största bankerna i Norden och den största i Danmark.

I Sverige har de varit verksamma under många år. Men det var först 1997 i samband med att de gick samman med anrika Östgöta Enskilda Bank som de blev en av de större bankerna i landet.

I dag har de över 50 kontor utspridda i landet, från norr till söder, så att de kan verka nära sina kunder lokalt.

Kontakt och kontor

Vill du komma i kontakt med Danske Bank kan du besöka något av deras kontor, ringa dem, chatta eller maila. Kontaktvägarna är många och anpassade till alla kunders olika behov.

Via webbsidan hittar du all kontaktinformation du behöver. Där finns även en sida med vanliga frågor och svar. Kanske finner du svaret du söker där?

Vill du ha personlig rådgivning kan du boka in ett e-möte. Detta är en relativt ny tjänst som ska göra det lättare för kunder att komma i kontakt med bankens professionella rådgivare.