Ekonomiskt oberoende

Ekonomiskt oberoende När det gäller ekonomi finns det alltid en term som klingar lite bättre än alla andra. Ekonomiskt oberoende. Alla är inte i behov av att bli ekonomiskt oberoende men för många är det en dröm. Att kunna driva runt sin privatekonomi utan att behöva jobba är det yttersta målet för många. En hel del personer har valt att verkligen satsa på det. Vad innebär det egentligen att vara ekonomiskt oberoende och hur blir man det? Vi har valt att fördjupa oss lite i ämnet och erbjuder en artikel kring begreppet.

Det finns olika vägar att vandra för den som vill bli ekonomiskt oberoende. Ingen väg är mer rätt än den andra och vissa väljer exempelvis att starta och bedriva bolag för att få in kapital den vägen. För andra passar det bättre att investera sina befintliga pengar i bra sparprodukter. Nedan ser du institut och inlåningsverksamheter som erbjuder hög sparränta. Att påbörja ett sparande kan vara det första steget mot rikedom och överflöd.

Påbörja ett sparande redan idag
5.50% - 9.50%
0.40% - 1.00%

Definition av ekonomiskt oberoende

Ekonomiskt oberoende Det är inte helt enkelt att definiera termen ekonomiskt oberoende och det finns inte att hitta på speciellt många ställen. Vad handlar det då om? Att vara ekonomiskt oberoende innebär kort och gott att du har tillräckligt med passiva inkomster för att täcka dina kostnader. Detta utan att använda dig av din lön. Du får alltså in pengar på kontot från exempelvis finansiella satsningar, räntor och utdelningar i den utsträckning att det räcker att betala räkningarna varje månad.

För många handlar termen om att ha en specifik summa pengar på kontot för att man skall kunna benämna sig själv som ekonomiskt oberoende. Det stämmer alltså inte. Begreppet är högst individuellt och syftar egentligen endast till att ekonomin inte är ett problem. Du går inte under och får en massa betalningsanmärkningar om du ligger på soffan. Pengarna ändå kommer in och det inte är några problem att betala. Det kan således röra sig om 10 000 kronor för någon. Medan en annan behöver 100 000 kronor för att livet skall gå runt.

Börja din ekomomiska resa mot framgång hos Nordnet

Hur blir man ekonomiskt oberoende?

Hur lyckas man då nå upp till begreppets definition. Även det här är högst individuellt. Generellt brukar det röra sig om personer som haft ett framgångsrikt företag som numera klarar sig själv eller sålts. Det kan också röra sig om ett arv eller gåva, du kan ha gjort väldiga vinster på börsen. Eller lyckats dra igång en webbsida där intäkterna kommer in trots att du inte lägger någon större energi på själva sidan.

Det går generellt sätt att säga att det är väldigt svårt att jobba sig till ett ekonomiskt oberoende genom ett vanligt arbete. Att spara pengar på ett sparkonto varje månad tar helt enkelt för lång tid. Prova själv att räkna ut ditt nuvarande sparande och vad det ger över tiden i kalkylatorn längst ner på sidan. Det är också väldigt svårt att vinna en större summa pengar på exempelvis lotto eller joker. Det handlar således om att välja rätt vägar i livet där man antingen som egen företagare eller som risktagare i olika sammanhang vågat ta steget och satsa på en idé eller tanke för att nå fram till möjligheten att kalla sig för ekonomiskt oberoende.

Ekonomiskt oberoende handlar om självkänsla

Det finns många experter på området som uttalat sig på olika sätt i begreppet och hur man når dit men de flesta är faktiskt överens om en sak, nämligen den att du måste själv känna att du är värd pengarna, att du har rätt till att ha mycket pengar. När du når dit så kommer du också ha lättare i att investera pengar. Därmed kan du även öka de passiva inkomsterna. Du skäms alltså inte för att visa andra att du faktiskt har en hel del pengar. Ju mer du kan satsa, ju mer erfaren blir du och din  målmedvetenhet kommer att öka. Jobbar du hårt och satsar mycket av dygnets 24 timmar för att nå fram till ditt mål så kommer också avkastningen förr eller senare.
Tid är pengar

Oavsett hur mycket energi och vilja man har så finns det alltid en begränsning i människors jakt på ett ekonomiskt oberoende, nämligen tiden. Ett dygn har 24 timmar att erbjuda och det är det som står till förfogande. Här gäller det således att planera sin tid och ta till vara på de möjligheter som bjuds under varje dag. Människor som lyckas överbrygga lusten av att göra någonting annat och prioritera de mål man satt upp kommer troligtvis också ha större chans att lyckas nå ett ekonomiskt oberoende än de som inte klarar av det.

Vågar man säga nej när kompisarna vill ut på fest eller vågar man säga nej när vännen frågar om man inte skall göra den där resan till London och titta på fotboll? Det är frågor som alla kommer få förr eller senare och det är någonstans här som agnarna skiljs från vetet. Givetvis handlar det inte om att ett sådant felaktigt beslut förstör hela planeringen. Det finns de som kan unna sig en resa eller en fest då och då medan de fortfarande kommer nå sitt mål till att bli ekonomiskt oberoende. Det handlar om självkänsla samt kontroll. Här har en person har möjlighet att avgöra om beslutet som tas för en i positiv eller negativ riktning mot målet. Människor med tillräcklig självinsikt som kan avgöra de frågorna kommer garanterat också nå fram till målet förr eller senare.

Det är som sagt bara en tidsfråga.