Köpa båt

all information du behöver när du ska köpa båt Att köpa båt förutsätter ofta ganska mycket pengar. Dessutom är det riktigt mycket att tänka på, för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Försäkring, utrustning, båtplats och underhåll – att köpa båt är en process oavsett om din båt är stor eller liten. Här har vi samlat en guide till dig som funderar på, eller ska köpa båt. Här finns bra att veta om avtal båttips, kontrakt, kostnader båt och båtplats, samt en massa annat bra som är viktigt att veta!

Köpa båt

Att köpa båt är bland det bästa många kan göra, det är att förverkliga en dröm. Många har kanske varit ute på sjön tillsammans med familjen i yngre dagar och är nu i vuxen ålder sugen på att göra detsamma med sina barn. Eller så kanske du bara är sugen på att kunna åka ut till solvarma klippor en härlig sommardag, eller kunna känna vinden i håret och saltstänk i ansiktet. Oavsett vilken anledning du har till att skaffa båt så finns vissa saker du bör tänka på. Det är ofta dyrt att köpa båt, oavsett om det är en ny eller begagnad. Därför kan ett båtlån sitter passande, för att täcka de allra största utgifterna som dyker upp när man ska köpa båt. Vilka dessa utgifter är kommer vi till lite senare.

Mycket som ska stämma

När du ska köpa båt är det viktigt att tänka på en hel del saker, bland annat försäkring. Detta är bland det första du ska ha ordnat när du ska köpa båt, så du vet att den är försäkrad från dag ett du äger den. Ska du frakta hem båten, till exempel om du köpt den från någon i en annan stad, så är det mycket viktigt att den är försäkrad. Du vill inte att det ska hända båten något under frakten, men skulle det mot förmodan ske så är det fruktansvärt bra att ha en försäkring. En omkulltippad båt i större storlek kan få riktigt stora skador och de vill du inte behöva betala själv.

Det är också många saker du ska och bör kontrollera när du ska köpa båt. Bland annat ska du se till att få båten besiktigad, om du köper den begagnad. Det är bra att göra om du ska köpa båt som är ny också, men då har du som konsument andra bestämmelser som skyddar dig om det är något fel. Besiktningen kostar även den pengar, men att få en bra besiktning av en pålitlig fackman är guld värt. På så sätt slipper du en massa oväntade fel och problem när du äntligen bestämt dig för att köpa båt! En bra besiktning är ett måste, så du säkert vet att det du betalar får är det du får. En skada kan sänka priset, eller till och med båten om du har otur. Det är aldrig kul att hitta båten under vattenytan för att du missade någon bristning i skrovet, eller få motorhaveri ute till sjöss. Sånt är aldrig kul när det händer din nyköpta båt!

Kontroll innan du ska köpa båt

Innan du bestämmer dig för att köpa båten du tittat är det också klokt att se till att motorn fungerar, om den ingår. Har du planer på att byta motor innan du använder den är kanske inte detta av någon vikt. Fråga gärna om säljaren kan starta motorn så du kan se om den går jämnt. Se till att den funkar som den ska och inte verkar ha någon större defekt. Försök också att få reda på när den senast är servad, så du vet om och i så fall när du ska byta ut och serva den. Köpa båt är en stor investering och det är mycket som ska stämma för att man ska vara nöjd i flera år framöver. Det är i sig väldigt viktigt, eftersom man ofta behåller en båt i iallafall några år framöver.

Håll koll på alla papper

Eftersom du som privatperson sköter allt med papper, kvitton, kontrakt och ägande när du ska köpa båt så bör du också se till att den du köper båten från är den som den utger sig för att vara. Många båtar blir stulna varje år och det är lätt att sälja vidare en stulen båt till en okunnig köpare. Genom att göra en ägarupplysning inför köpet ser du till att det inte är något stöldgods med i affären.

När du köpt din båt behöver du självklart skaffa en plats att ha den på. Helst ska du ha gjort detta innan, så du vet vart du ska göra av den när du väl får hem den. Vanligt är att ha en båtplats i en hamn, ofta via ett medlemskap i en båtklubb. Då har du en plats vid en brygga, där du kan ha båten under säsongen. Ofta kan du ha i den hela året, men det är inte säkert.

Dra upp och sätta i

Sjösätta båt Innan du bestämmer dig för att köpa båt bör du fundera på förvaring. Att ha båten i året om kan också vara mycket riskabelt då is, kyla och hård vind kan göra att båten far illa. Isen kan skava i skrovet och orsaka bristningar eller till och med hål. Likaså kan plasten, om du har en plastbåt, bli skörare och mer ömtålig för skador från yttre faktorer. Tampar och linor kan också fara illa, precis som eventuella vätskefyllda rör i båten som kan frysa och spricka.

För att undvika detta är det många som drar upp båten och förvarar den på land. Du kan då tappa ur allt vatten, fylla systemen med frostskydd och täcka båten för att skydda från snö, is och regn. Om du har en stor tomt kan du förvara båten där, om du föredrar det. Annars finns det många alternativ, såväl inomhus som utomhus. På din båtklubb kan du säkert få bra tips på vart du kan förvara din båt under vintern.

Lana hos Smspengar

Båtförsäkring

Försäkring är som sagt bland det viktigaste när du ska köpa båt. Först ska du självklart se till att alla papper överensstämmer och är korrekta, innan du genomför köpet. Innan du står som ägare på båten när du ska köpa båt bör du ha fixat en försäkring, så du är försäkrad från första dagen. Olyckan har en förmåga att komma vid värsta tänkbara tillfälle och då vill man inte stå utan försäkring. Men försäkringar kan vara svåra att hitta, iallafall om man vill ha en bra sådan till när man ska köpa båt.

Till skillnad från bilar så finns inget lagstadgat krav på att ha sin båt försäkrad. Det är inte ovanligt att folk lånar pengar när man ska köpa båt eftersom det handlar om mycket stora summor. Det är då än mer viktigt att skydda sig mot oväntade händelser då du har förpliktelser mot bankerna. Båtar försäkras oftast till marknadsvärdet och det kan du enkelt få fram hos en båthandlare.

Atlantica Båtförsäkringar

Atlantica Båtförsäkringar är det största båtförsäkringsbolaget i Sverige, sett till omsättning. Det är ett bolag som specialiserat sig på just båtförsäkringar och de kan ofta ge riktigt bra försäkringar och villkor. Här hos Allt Om Spara har vi en hel del bra artiklar och hjälp för dig som ska köpa båt och teckna försäkring. Vi har också en artikel om just båtförsäkring, där du kan läsa mer om Atlantica och jämföra båtförsäkring. Här finns allt du behöver veta för att välja en båtförsäkring som passar dig. Självklart finns också en mängd olika artiklar om andra sorters försäkringar. Kika in och lär dig allt som finns att veta om försäkring när man ska köpa båt!

Kostnader vid ägande av båt

Att köpa båt är mycket kostsamt – både i längden och precis vid inköp. Att finansiera båt kan vara krävande för ekonomin, oavsett om båten är liten eller stor. Det är därför vanligt att man tar ett båtlån för att köpa båten man vill ha. Detta är dock inget som är tänkt att använda för att bekosta båten en längre framtid. Ett båtlån är tänkt att bara täcka de startkostnader för att finansiera båt som finns först i början, när du ska köpa båt. Det ska täcka bland annat inköp, men det är vanligt att det också täcker grundläggande reparationer i början.

Ibland kan man komma undan lite billigare om man tänker köpa båt som kräver lite omtanke och kärlek innan den kan sjösättas. Detta kan dock kosta en del och det bör även göras med noggrannhet. Att köpa billiga delar och göra ett snabbt men slarvigt jobb hjälper nästan aldrig då du skjuter problemet framför dig. Det mycket ofta slutar i motorhaveri eller skador som kostar mer än en bra reparation hade gjort.

Drivmedel

Att köra bodrar till kostnader båt. Eftersom drivmedel idag generellt kostar ganska mycket så kommer dessa att öka ju mer båten används och körs med. Självklart kostar en segelbåt mindre i bränsle än en motorbåt, men segel kostar de också och det är inte alltid det går att segla. Att tanka båtar kostar mycket pengar och eftersom de drar en hel del drivmedel så kan det behöva göras ofta. Räkna med en hög driftmedelskostnad när du ska köpa båt.

Underhåll av din båt

Under vinterhalvåret väljer många båtägare att lägga upp sin båt på land, vilket kan vara något att fundera över när du ska köpa båt. En metod som är att föredra då båtar kan ta mycket skada om det skulle bli is under vintern. Möjligheten till att underhålla båten är också betydligt enklare om båten finns på land. Du kommer åt områden som annars vore omöjliga att kunna arbeta med. Att slipa, lacka, måla, städa och putsa tar både kraft och ork samtidigt som plånboken får sig ett rejält test. Se till att vara beredd på det arbete som krävs innan du bestämmer dig för att köpa båt!

Material och utrustning kostar mycket, och kan därför göra stor inverkan på privatekonomin. Att ta upp och lägga i båtar leder till avgifter för kranar. Likaså kostar en docka att ha båten i under vintern, och ett medlemskap i en båtklubb för att få ligga på deras mark och brygga. Det gäller att vara på det klara med vad som kostar pengar, gärna innan du ska köpa båt. Kommer din ekonomi klara av alla kostnader för flera år med båt?

Båtplats är viktigt

Båtplats innan åtköp Du ska ju självklart ha en plats i havet också, där du kan ha din båt liggande när du har sjösatt den. Det är mycket klokt att ha koll på detta innan du åker iväg för att köpa båten. Har du en mindre båt kan du ha den förvarad på land på en båttrailer när du inte använder den. Detta är lämpligt om du orkar och kan sjösätta den innan du ska ut med den. Om du ska ha en plats i en hamn eller marina kan platsen kosta ganska mycket. Vanligtvis är de övervakade och har många båtägare som ständigt är där, vilket minskar risken för stölder.

Tyvärr kan det vara en lång väntan innan man får tag i en båtplats av en förening, men det kan vara värt väntan om du får en bra plats i en bra förening. Att ha lösningen på problemen gällande båtplatser redan innan du ska köpa båten är att föredra. Allt för att det skall bli så smidigt som möjligt när du väl har hämtat hem din nyinköpta hobby.

Årlig service räddar liv

Varje år bör såväl båt som motor och utrustning servas och ses över. Kolla så motorn är i toppskick, smörjd och mår bra. Byt filter, packningar och kolla oljan. Byt om det behövs. Hellre byta olja och packningar när du ligger torrt och tryggt på land än ute på stormigt hav. Se också över så all elektronik fungerar som det ska – batteri, elverk och laddning. Kolla så sjökort är uppdaterat, både i plotter och navigationsutrustning som ditt papperssjökort. Sen ska tampar, ankare och fendrar ses över, så din utrustning är pålitlig. Nästa är såklart flytvästar, säkerhetsvästar, första hjälpen och någon form av livboj – något som kan rädda liv om det skulle behövas.

Se också över kapell om du har det, så det är fint, helt och fortfarande tätt. Är det en reva så bör du reparera den och täta – det är aldrig kul med ett kapell som läcker. Se över skrov och botten och se till att du har bottenfärg över hela – och att den är rätt för det vatten du befinner dig i. Även bottenfärg kan kosta en hel del. Har du ingen bottenfärg kan det öka kostnader båt ännu mer med beväxtlighet och ökad bränsleförbrukning. Sist men inte minst, när du gått igenom varje vrå av båten, så ska du också gå igenom dina egna kunskaper. Kommer du ihåg knoparna, manövrarna och reglerna? Kommer du ihåg hur du navigerar och läser kompass, hur du tolkar havet och hur du gör om du får möte?

Köpeavtal för båtar

Som vi sade innan så är det du som privatperson som står för kvitto, kontrakt och liknande när du ska köpa båt privat. Detta innebär att du måste vara extra noggrann när du ska köpa båt, så allt går rätt till. Blir det fel någonstans kan det få stora konsekvenser, så det är bäst att ta det lugnt och vara noggrann redan från början. Ett köpekontrakt för båt är mycket viktigt att ha, så du får med alla uppgifter som krävs om såväl dig som både båten och säljaren.

Utan ett köpeavtal är det lätt att bli blåst och lurad, oavsett om du köper eller säljer. Om du ska köpa båt och insisterar på ett köpeavtal för båt, men säljaren inte vill ingå i ett så är det något lurt på gång. Ta detta som en varningssignal och tänk efter en gång till. Ett köpeavtal båt är en sorts säkerhet för både dig och säljaren och det är ofta ett krav för att försäkringar ska gälla. Likaså är det viktigt att ha för betalningar om det skulle bli ett problem, för att kunna bevisa att du ska ha pengar för båten om det är du som säljer. Om det skulle finnas ett dolt fel är det även då viktigt med ett köpeavtal båt. Eftersom det bevisar att just du bestämt dig för att köpa båt av just denna säljaren.

Kort sagt är det en självklarhet att ingå ett köpeavtal om du ska köpa båt. Det är bara dumt att inte ha ett skriftligt och rätt uppgjort kontrakt. Detta oavsett om du ska sälja eller köpa båt – ett skriftligt avtal gör allt mycket lättare i framtiden. Mer om avtal hittar du här hos oss på Allt Om Spara. Vi har samlat allt du kan tänkas behöva veta om avtal, både skriftliga och muntliga.