Exchange Finans

Exchange Finans var ett växlingsbolag som även erbjöd konsumentkrediter i form av privatlån utan säkerhet. Här kunde individer låna upp till 100 000kr med en återbetalningstid på upp till tio år. Men främst gick verksamheten ut på valutahandel och man hade inte mindre än 25 växlingskontor runtom i Sverige. Dessa kontor fick dock stängas ner under 2014 då Finansinspektionen återkallade Exchange Finans tillstånd. Detta efter att det påvisats att det fanns stora interna brister i kontrollen av bland annat utlåning. Det fanns även misstankar om penningtvätt då man inte hade full insyn i vilka man lånade ut pengar till. Som tur var omfattades bolaget av insättningsgarantin vilket gjorde att människor som hade lånat ut pengar till bolaget kunde få tillbaks dessa. Åtminstone belopp som uppgick till 1 miljon svenska kronor.




Svea Ekonomi tog över växlingsverksamheten

Exchange Finans När Exchange Finans fick bomma igen valde Svea Ekonomi att kliva in och ta över växlingsverksamheten. I Mars 2015 förvärvade Svea Ekonomi delar av Exchange Finans rörelse och skapade ett nytt bolag vid namn Svea Exchange Finans AB. Detta var glädjande för många, inte minst de som fick behålla sin anställning i bolaget. När Exchange Finans fick sitt tillstånd indraget hade man inte mindre än 250 anställda. Man hade även 3000 inlåningskunder som hade satt in pengar hos bolaget. Dessa kunder hade tillsammans lånat ut 500 miljoner svenska kronor. De personer som hade lånat in mer än en miljon kronor kunde se en del av sina sparpengar gå till spillo.

Svea Ekonomi drev valutahanteringen i Svea Exchange Finans AB fram till 2018. Då sålde man verksamheten till ChangeGroup. Därmed lever både växlingskontor och betalningsförmedlingen kvar men med annat styre. ChangeGroups grundverksamhet har funnits sedan 1992 och har växlingskontor i tolv länder.

Orsaken bakom Exchange Finans stängning

Anledningen till att Exchange Finans tillstånd drogs in var för att bolaget inte hade kontroll på sin hantering. Detta i sin tur innebär att man inte gjort tillräckligt för att förhindra eventuell terroristfinansiering och penningtvätt. Enligt dåvarande generaldirektör hos Finansinspektionen hade man inte haft de mest basala kontroller som krävs. Huruvida det faktiskt hade skett någon pengatvätt eller inte har vi på Alltomspara.se ingen insyn i. Däremot var detta något som polis och åklagare fick utreda efter stängningen. Vad vi däremot vet är att Exchange Finans redan tidigare hade fått en varning. Därtill hade de fått betala en avgift på 500 000kr på grund av de brister som hade påvisats.

Såhär fem år senare är brister i banker- och kreditmarknadsbolag hantering åter aktuellt. Både Danske Bank och Swedbank är under utredning för pengatvätt. Detta har gjort att både bankernas aktie har rasat samt att kunder i bankerna blivit tveksamma till huruvida bankerna går att lita på eller inte. Bankerna är med all säkerhet inte de sista som kommer att utsättas för granskning. Detta är såklart bra då vi inte vill ha banker och kreditinstitut som medverkar till att människor och företag kan tvätta pengar eller bidra till terroristfinansiering.