Alliansen vinner valet – Vad händer med ekonomin?

Även om inte alla röster kommer vara räknade förrän på onsdag så går det redan idag konstatera vilka som är valets stora vinnare och förlorare. Allians-blocket vinner valet, även om de inte kommer få möjlighet att bilda majoritetsregering. Det här kommer givetvis göra att det blir mycket svårare att få igenom sin politik i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna nu plockat 20 mandat och kommer få en form av vågmästarroll. Det här kan givetvis få ganska stora avtryck i hur ekonomi och budgetar kommer att se ut. Om man ser till resultatet generellt så blir det i vilket fall inte lika stora förändringar i privatekonomin som om Oppositionen hade vunnit. Nu kan Alliansen fortsätta att bedriva sin skattepolitik och sina ekonomiska beslut vilket för att din privatekonomi kommer få följande konsekvenser;

Jobbskatteavdraget

Alliansen har drivit det så kallade jobbskatteavdraget hårt under föregående mandatperiod vilket gjort att de flesta fått betydligt mer i plånboken än tidigare. Nu kan de fortsätta att driva den här frågan vidare och det talas om ett femte steg i avdraget där det kommer innebära maximalt 374 kronor till i månaden.

RUT-avdraget

Avdraget för hushållsnära tjänster har varit mycket på tapeten under valet 2010. Oppositionen har velat plocka bort det medan Alliansen vill ha det kvar. Nu pekar således alla pilar mot att det kommer finnas kvar i minst fyra år till. Även det populära ROT-avdraget kommer finnas kvar som hjälper människor med att erbjuda avdrag upp till halva arbetskostnaden vid reparationer och renovering av hus.

A-kassa och sjukförsäkring

Två av de mest infekterade frågorna har varit a-kassan och sjukförsäkringarna. Alliansen kommer troligtvis inte göra några insatser vid A-kassan och inte heller vid sjukförsäkringarna. Givetvis kommer de fall som använts i kampanjandet säkerligen gås igenom och förändras men i det stora hela kommer nivåerna och lagstiftningen kvarstå.

Pensionerärerna

Den grupp av svenskar som varit väldigt i fokus under valrörelsen är pensionärerna. Ett av alliansens största vallöften var att minska skatten för pensionärerna och det här lär få effekt nu när Alliansen tog hem valet. Under 2011 förväntas 7,5 miljarder av stadsfinanserna att användas för att sänka pensionärernas skatter. Meningen är att fler sänkningar skall införas men inget som är garanterat just nu.

Statlig skatt

Statlig skatt är den skatt som höginkomksttagare får betala. Idag ligger gränsen på 32050 kronor och alla som tjänar mer än så per månad betalar också en extra skatt. Den här gränsen förväntas höjas något och det som ligger på förslag är att gränsen för statlig skatt istället skall gå vid 34 300 kronor vilket kommer ge något mer i plånboken för människor med högre lön.