Att låna pengar till sin semester kan stå dig dyrt

Att åka på semester är något alla vill göra. Men låt det inte gå ut över din ekonomi. Att låna pengar för att ha råd med sin drömsemester är något som Kronofogden nu avråder ifrån.

– Upplevelser på kredit är vanskligt. Även en semester kan bli dålig med regn och magsjuka, säger Janne Åkerlund på Kronofogden.

Janne Åkerlund uttalande speglar mycket av problematiken med att semestra på kredit. Det som ter som en enkel sak nu kan bli problematiskt i framtiden och då står man där med räkningar som man inte kan betala med högar av räkning och kronofogden som knackar på dörren.

Det bästa är, som vanligt, att planera och spara i tid. Visst kan man låna pengar men då gäller det att man har koll och inte paniklånar via SMS eller liknande. Har man en stadig inkomst där man vet att man kan betala av lånet inom en snar framtid är det ingen fara. Men att ta ett lån där man tänker ”äh det ordnar sig” så är man ofta illa ute.

Generellt sett är detta det stora problemet med SMS-lån och andra låneformer med en kort lånetid fast till en hög ränta.