Tips och råd inför din semesterresa

Semesterresa Snart är det dags för semester med sol, vind, bad och total avkoppling. Så kan det bli om du har en god framförhållning. När man är ute och reser så kan mycket hända, därför är det bra att vara förberedd.

Ofta är det stressigt innan man ska iväg på sin semester. Flyg och hotell ska bokas eller om du är ute och åker med bil, husvagn eller husbil så måste det mesta planeras. Aktiviteter ska planeras, pengar ska växlas och saker ska packas.

Tips inför din semester

För en total avkoppling på sin semester gäller det att vara förberedd. Nedan kan du läsa om tips och råd innan du beger dig ut på din resa. Så att du kan koppla av utan att du behöver oroad dig för om något går fel under resan eller inför resan.

Att beställa pass

I normala fall tar det fem dagar innan du kan hämta ut ditt pass hos Polisen och kostar 400 kronor. Om det dock skulle vara kort om tid kan du ansöka om ett provisoriskt pass, det är lite dyrare 980 kronor och gäller för resor som är kortare än sju månader.

Växla valutor

När du åker utomlands behöver du med all sannolikhet växla in pengar till den lokala valutan. Att växla valutor gör du med fördel hemma i Sverige. Om du växlar pengar utomlands blir det ofta dyrare än om du växlar i Sverige. Kom ihåg att spara kvittot från ditt växlingskontor. Kolla in valutakurserna just nu i vår sektion om valutor, är uppdateras valutorna dagligen. Vi har även tagit fram en valutaomvandlare för att göra ditt jobb ännu smidigare.

Reseförsäkring

Vad har du för reseförsäkring? Reseförsäkring ingår oftast i din hemförsäkring, men vad är det som verkligen gäller? Reseförsäkringar kan som bekant ha olika villkor, läs därför igenom vad som gäller för just din försäkring. Kom ihåg att en reseförsäkring kan du endast teckna innan du åker iväg, så när du väl är ute och behöver hjälp är det försent.

En reseförsäkring täcker oftast resor där du är borta upp emot 45 dagar. I annat fall så får du ansöka om en förlängd reseförsäkring

Teckna en reseförsäkring

Katastrofskydd

Det är mer regel än undantag att ett så kallat katastrofskydd ingår i din försäkring. Katastrofskydd gäller om du måste avbryta din resa på grund av naturkatastrof, terrorhandling eller om ett krig utbryter där du vistas eller i närheten. Här kan det dock skilja sig mellan olika försäkringar. Ofta gäller då omedelbar hemresa eller resa till en säkrare plats, utan att du behöver betala något. Men här kan det skilja sig mellan olika försäkringar där vissa har ett tak för hur mycket evakueringen får kosta per person, medan andra inte har något tak alls.

Avbeställningsskydd eller ombokningsskydd

Se till innan du bokar din resa att du har möjlighet att boka om din resa, speciellt om du bokar långt innan. Man vet ju aldrig vad som kan hända innan ni ska iväg på resan, olycksfall, sjukdom eller något annat kan hända vem som helst. Var dock noga med att läsa villkoren för av- eller ombokningsskyddet det kan vara så att det måste ske en tid innan avresan.

Avbeställningsskydd vid sjukdom ingår oftast om du har betalat hela eller stora delar av din resa med kort som Visa eller MasterCard. Detta är ett bra tips att kolla upp för att du inte ska betala för en försäkring som du redan har.