Bromsen i pensionssystemet sänker pensionerna

Bromsen i pensionssystemet infördes som en garant för att systemet skulle fortsätta att vara stabilt även om den svenska ekonomin gick dåligt. Men utvecklingen har gjort att bromsen har gått in oftare än vad som var tanken från början.

2001 beslutade Riksdagen om att en broms skulle gå in för att balansera och stabilisera det svenska pensionssystemet vid svåra tider för den svenska ekonomin. Dock var det ingen som trodde att denna broms skulle behöva användas utan var mer en garant för ett säkert och stabilt system.

Trots detta så gick bromsen in 2009 efter börsfallet. Och prognosen från Pensionssmyndigheten är att den kommer att gå in fyra av sex år mellan 2010 och 2015. I snitt innebär detta att de utbetalda pensionerna sänks med cirka 8000 kronor per år men även att värdet på de som betalas in minskar.

Denna utveckling upprör många pensionärsorganisationer  och enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är detta ett pris vi betalar för att ha ett stabilt system.

Slutsatsen av detta är att vi kommer bli allt mer beroende av ett eget privat pensionssparande. Något som alla borde göra. Det Allmänna penionssystemet är inte vad det en gång har varit och ha man inte någon tjänstepension kommer man får det tufft som pensionär i framtiden. Därmed så tycker vi på allt om spara att alla bör fundera kring sitt eget sparande och vi rekommenderar att man lägger undan minst 1000-1500 kronor varje månad.