Ett sparande som dopgåva kan bli dyrt

Om du har tänkt att öppna ett sparande som dopgåva till släktingen, så fundera på hur du ska placera pengarna. Avgifter kan nämligen göra att det blir en dyr historia.

Planerar du att öppna ett sparande som dopgåva kan det löna sig att kolla upp olika alternativ. Dels när det gäller sparformen, men även se till vad olika banker erbjuder.

Ett vanligt sparsätt är kapitalförsäkringen, men vad man kanske inte tänker på är att det kan tillkomma avgifter. Alla fyra storbanker tar nämligen ut avgifter på kapitalförsäkringen. Enligt ett exempel som di.se ger tar Swedbank ut en årlig administrationsavgift på 120 kr på sin kapitalförsäkring. Dessutom tas en månatlig rörlig avgift ut som just nu ligger den på 0,75 procent. Om man som sparare till exempel sätter in 300 kronor vid jul och födelsedag till barnet så blir avgifterna en dyr historia i förhållande till sparandet.

Det finns banker som inte tar ut avgiften, vilket gör det lönt att se sig omkring. Det finns även något som kallas investeringssparkonto, ISK. Även här samlar du aktier och fonder i en depå och betalar en schablonskatt. Men du slipper avgifterna och kan ta ut pengar helt fritt.

Väljer du att istället ge bort en fondportfölj, så kom ihåg att vinsten kommer att beskattas med 30 procent vid försäljning. Därför beror det på avkastningen om det lönar sig vid jämförelse med ett investeringssparkonto. Speciellt om statslåneräntan är låg, då schablonbeskattningen baseras på denna.