Föräldraledighet påverkar pensionen

Att ta föräldraledighet är för många en självklarhet och ofta är det den som tjänar minst som får stanna hemma under en längre tid. Men det är inte alltid en bra idé eftersom det skadar din pension.

Den allmänna pensionen har ett skydd för din pension när du går i föräldraledighet, som dock inte gäller fullt ut. Tjänstepensionen ser lite olika ut, men det är i mer regel än undantag att inge insättningar till pensionssystemet görs under din ledighet.

Och för personen som går i föräldraledighet under en längre period kommer det tjänas i plånboken när man sen går i pension. Det kan röra sig om flera tusen kronor som de kommer att gå minste om, per år, när de väl går i pension.

För att lösa detta problem så bör den personen som jobbar, och tjänar pengar, betala pengar till den andra. Så att den som går i ledighet forsätter med ett pensionssparande. Det går även att göra överföringar från den enas premiepensionssparande för makar och registrerade partners.

Vanligt är att den ena personen går i ledighet under en mycket längre tid än den andra personen. Så länge man håller ihop så kommer detta inte att bli ett problem när man väl går i pension. Men om man skulle flytta isär så står den ena partnerna med ett avsevärt sämre pensionssparande, och det kommer att bli en svår situation för den personen.

Så det kan vara värt att tänka på när man ska gå i föräldraledighet, att det även påverkar flera delar av ens privatekonomi.