Kort eller kontanter på utlandssemestern?

Ska du åka på utlandssemester i sommar så är det högst aktuellt för dig att se över växlingskurser. Likväl kan det vara bra att redan i förväg bestämma sig om man ska använda kort eller kontanter på resan. Genom att vara väl förberedd redan innan resan kan man undvika onödiga kostnader som lätt skenar iväg utan att man tänker på det. För dig som tänkt använda kort när du är utomlands kan det löna sig att se över villkoren för de olika korten du har. Många kreditkort har exempelvis ganska höga valutapåslag som man helst vill undvika. Däremot kan en eventuell reseförsäkring som finns på kortet kompensera för detta. Det finns med andra ord en hel del som tåls att fundera på innan du letar upp passet och ger dig av mot flygplatsen.

Om avresedatumet börjar närma sig så har du säkert redan hunnit se över vilken valuta som används i landet du ska resa till. Om inte så kan du med fördel gå igenom vår lista med valutakoder. Där kan du enkelt se förkortningen för varje lands valuta. Reser du inom Europa är chansen stor att landet du ska till använder sig av euro. Kanske har du redan några eurosedlar liggandes hemma. Tänk dock på att svenska kronan är rekordsvag och att det inte längre går att räkna att en euro motsvarar tio kronor. Något annat som förändrats under den senaste tiden är att man fasat ut 500-eurosedeln.

Tips till dig som ska betala med kontanter

kort eller kontanter på utlandssemestern Om du tänkt använda kontanter när du reser utomlands så finns det en hel del saker som är värda att tänka på. Även om kontanter kommer vara det huvudsakliga betalmedlet under din semester bör du överväga att även ha med dig ett betal- eller kreditkort. Man vet aldrig i vilka situationer man hamnar i och har du både kort och kontanter med dig så kan du åtminstone betala för dig oavsett vad som händer. Många föredrar att växla pengar redan innan man åker utomlands. Detta är bra såtillvida att man har lite lösa pengar direkt när man anländer på sin destination. Man vet aldrig om taxibilarna i landet man kommer till tar kort eller inte. I länder så som USA där man har en annan kultur gällande dricks så kan det även vara bra att ha ett par dollar redo i fickan. Annars är det nästan mer lönsamt att ta ut kontanter i landet du ska till. Du kan då använda ditt vanliga kort och betalar i regel bara en mindre avgift. Dessutom är växelkursen i regel betydligt bättre i de lokala bankomaterna än på växlingskontor både i Sverige och utomlands.

Om du är av uppfattningen att det är skönare att växla pengar hemma så kan du göra detta via ett växelkontor. Tänk dock på att själva växlingskurserna kan variera beroende på vilket kontor du besöker. Detsamma gäller de avgifter som växlingskontoren tar. Fördelen med att växla på ett sådant kontor är att du ofta kan växla tillbaks pengarna utan avgift genom att uppvisa ditt kvitto. Att istället växla pengar på ett växlingskontor på en semesterort kan stå dig dyrt och är något du bör undvika. Använd vår valutaomvandlare om du vill se aktuell kurs i det land du tänkt att besöka.

Se till att ha ett bra skydd på semestern

Att tänka på om du ska använda kort på semestern

För dig som avser att använda betal- eller kreditkort under din utlandssemester kan det vara bra att ha lite kontanter med sig i nödfall. Dessa kan du med fördel ta ut när du väl ankommit till ditt resmål. Innan du åker iväg bör du se till så att ditt kort fungerar i det land du tänkt åka till. De flesta länder accepterar dock betal- och kreditkort av typen VISA och Mastercard idag. Här i Sverige är vi vana vid att det är helt gratis att ta ut pengar i bankomat. Detta är dock inte lika självklart utomlands på de ställen där det faktiskt är tillåtet att ta ut en kortavgift. När du använder ditt kort utomlands för att ta ut pengar i en bankomat så se till att alltid välja att bli debiterad i den lokala valutan. Detta gäller även när du handlar med ditt kort utomlands. Anledningen till att du ska göra detta är att det helt enkelt blir billigast.

Har du ett kreditkort som du handlar med i utlandet så får du i regel räkna med ett valutapåslag. Detta valutapåslag brukar ligga på mellan 1,75-2% av beloppet du handlar för. Därtill brukar det tillkomma en uttagsavgift för de flesta svenska kreditkort. Det enda kreditkort vi vet där du inte behöver betala en uttagsavgift vare sig i Sverige eller i utlandet är Norwegian-kortet. Även om det är smidigt att betala med kort utomlands bör du alltid ha risken för kortbedrägeri i åtanke. Se därför till att ha extra bra uppsikt över ditt kort och lämna det aldrig utan uppsyn. Slutligen så finns det en stor fördel för dig som väljer att betala själva resan med ditt kreditkort. De allra flesta kreditkort är nämligen kopplade till en kompletterande reseförsäkring som gäller när du betalar minst 75% av din resa med kortet. På så sätt får du ett extra skydd mot bagageförsening, flygförsening och andra oförutsedda händelser.