Låt pengarna växa med Nordeas spargenerator

Intresset för sparprodukter har ökat stort under de senaste åren. Detta märks inte minst på alla nya innovativa spartjänster som finns på marknaden. Många av dessa tjänster kommer från vanliga bolag men även bankerna är snabba med att tillfredsställa sina kunders behov. Inte sällan använder man AI för att göra sparprodukterna så användarvänliga som möjligt. Här på Alltomspara.se har du bland annat kunnat läsa om tjänster så som SAVR och June som är exempel på sådana produkter. Den sistnämnda produkten är utvecklad av Danske Bank som nu får konkurrens av Nordea som just tagit fram spargeneratorn. Denna spargenerator går under namnet NORA vars syfte är att ge dina och andra privatpersoners pengar en chans att växa.

Med Nordeas spargenerator NORA kan du enkelt skapa en fondportfölj som kan vara det första steget mot att nå dina drömmar. Nora är en så kallad sparrobot som kan liknas vid en digital rådgivare som alltid finns nära till hands. Med hjälp av Nora kan du enkelt hitta ett fondsparande som passar just dig och dina prioriteringar. Fondsparandet sker i ett ISK konto som är helt kostnadsfritt att skapa. Fördelen med ett sådant konto är att du slipper deklarera dina affärer. Istället betalar du en årlig schablonskatt och detta sköts helt automatiskt. Schablonskatten betalar du oavsett om ditt fondsparande går med plus eller minus.

Såhär fungerar spargeneratorn hos Nordea

Nordeas spargenerator Nora Innan vi förklarar hur Nora fungerar så vill vi understryka att historisk avkastning aldrig är någon garanti för framtida avkastning. Även om de fonder som spargeneratorn investerat i gått upp tidigare så är det alltså inte säkert att de fortsätter att göra detta. Därmed bör du alltid vara medveten om den risk det innebär när du använder dig av sparprodukter. Du är aldrig garanterad att få tillbaks hela ditt insatta kapital. Känner du dig bekväm med detta så kan du enkelt börja använda dig av Nordeas sparrobot. Genom att göra detta kommer du att få ett fondsparande som är skräddarsytt för dig. Detta utan att du behöver gå till banken för rådgivning. Spargeneratorn utgår nämligen i från dig och dina val i skapandet av portföljen.

För att du ska kunna skapa en portfölj med hjälp av Nora måste du först välja vilken riskprofil du vill ha på ditt sparande. Du får välja mellan defensiv, försiktig, balanserad, fokus tillväxt samt fokus avkastning. Är du en försiktig typ bör du välja en låg riskprofil medan du som inte är rädd för att ta stora risker för att nå hög avkastning bör välja en hög riskprofil. När du väl valt en profil utifrån dina preferenser så kommer du att få den förväntade avkastningen presenterad för dig. Notera att Nordea inte tagit hänsyn till påverkansfaktorer så som kostnader och inflation i denna beräkning. I samband med att du väljer plan för ditt sparande hos Nordea kommer du indirekt även välja vilken fördelning mellan räntor och aktier du kommer att ha. Risken återspeglas nämligen i fördelning där du med hög risk har en högre andel aktier och du med låg risk har en högre andel räntebärande värdepapper.

Skräddarsydda fondportföljer

Sparrobot Nordea När du sparar pengar med Nordeas spargenerator så får du även välja vilken portfölj du ska spara i. Det finns två olika portföljer och bägge har en blandning som kommer att kunna matcha din investeringsprofil. Den första portföljen går under namnet Hållbara portföljen och passar dig som värnar om en hållbar värld. Denna portfölj låter dina pengar växa samtidigt som du är med och bidrar till en bättre värld. Fokus i denna portfölj ligger på så kallade ESG-investeringar. ESG står för environmental, social and governance och innebär att man stödjer långsiktigt hållbara lösningar. Den andra portföljen går under benämningen Flexibla portföljen och här tar man inte samma hänsyn till omvärlden. Istället ger denna portfölj dig aktivt förvaltade fonder. Fokus för fondförvaltaren här är primärt att slå index.

Nordeas sparrobot tillåter dig både att spara en förutbestämt klumpsumma samt att månadsspara. Om du bara vill känna på produkten så kan du börja med att spara så lite som 100kr i månaden. Därefter kan du justera den månatliga inbetalningen när du känner dig mer trygg med spargeneratorn. Du som redan är kund hos Nordea kan direkt börja använda dig av Nora. Är du inte kund så kan du enkelt bli det på bankens hemsida. Att bli kund tar bara 12 minuter och hela processen sköts helt digitalt. Vill du läsa om alternativa sparrobotar så hittar du mer information om SAVR här. Vi har tidigare även skrivit om Danske Banks sparrobot June.