Några intressanta förändringar 2012

Förutom investeringssparkontot finns de flera andra intressanta nyheter inför det kommande året som fondskatten, ändrad restaurangmoms och höjt studiemedel.

Som vi tidigare har rapporterat så kommer en fondskatt att införas från och med 2012 vilket, i korthet, innebär att du varje år kommer att få betala en schablonmässighet skatt på 0,12% för din fondförmögenhet. Det finns dock en gräns där förmögenheter över 50 000 kronor i fonder inte behöver beskattas.

I och med införandet av investeringssparkontot så har skatten för kapitalförsäkringar att förändrats. Först och främst så har man ändrat så att alla insättningar under året beskattas, inte bara värdet av kapitalförsäkringen i slutet av året som tidigare. Dessutom höjs skatten med tre procentenheter till 30 procent.

För dig som är student så kommer studiemedlet att höjas, med lånet inräknat, från dagens 8 676 kronor till 8 920 kronor.

Sen har vi den omtalade restaurangmomsen som regeringen har valt att sänka från den tidigare 25 procent till 12 procent. Förhoppningen är att det ska höja konsumtionen och samtidigt skapa nya arbetstillfällen.

Detta är bara ett axplock av allt som har ändrats i och med årsskiftet.