Nu är det dags att deklarera

Den 2:a maj är det sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för 2012. Från och med i dag kan du e-deklarera vilket innebär att du får pengarna innan midsommar.

E-deklarera kan du göra via telefon, sms, app eller på Skatteverkets webbplats och då har du fördelen att få din eventuella återbäring redan innan midsommar, såvida du har fyllt i alla uppgifter korrekt och inte får påbackning av Skatteverket. För att pengarna ska vara dig tillhanda innan midsommar måste du även ha anmält ett bankkonto där pengarna ska sättas in. Missar du att fylla i bankkontot så kommer du att få vänta tills efter sommaren innan du får pengarna.

Givetvis kan fortfarande skicka in din inkomstdeklaration via en blankett. Förifyllda blanketter är på väg ut till de svenska hushållen, i skrivandets stund, och har du inte fått din blankett i brevlådan innan den 15:e april så kontakta Skatteverket för att få en ny.

Nyheter för årets deklaration:

  • – Du kan numera avbeställa den förifyllda pappersblanketten för inkomstdeklarationen om du ändå planerar att e-deklarera framöver.
  • – Inbetalningskort skickas numera ut i samband med slutskattebeskedet och inte tillsammans med din inkomstdeklaration.
  • – Avdragsbegränsningen för resor till och från jobbet höjs från 9000 till 10000.
  • – Har du hyrt ut en fritidshus, villa, hyresrätt eller bostadsrätt kan du göra ett schablonavdrag för 21 000 kronor, vilket är en höjning med 3000 kronor.
  • – Numera måste du betala en fondskatt på ditt innehav. Fondskatten är på 0,4 procent av innehavet vid årets början och ska redovisas som inkomst av kapital.
  • – Den nya sparformen, sedan 2012, investeringssparkontot beskattas med 1,65 procent av innehavet och redovisas som inkomst av kapital.
  • – Alla kapitalinkomster som understiger 200 kronor är numera skattefritt.
  • – Du kan även få en skattereduktion för gåvor till ideella föreningar med 25 procent, gäller för belopp upp till 6000 kronor. Som mest kan du få 1500 kronor i reduktion. Endast gåvor som överstiger 200 kronor räknas och reduktionen gäller för belopp som överstiger totalt 2000 kronor under året.