Över 7 miljoner sedlar kvar att lösa in

Ungefär 7,5 miljoner sedlar, motsvarande 3 miljarder kronor, finns kvar att lösa in efter att 50- och 1000-kronorssedlarna utan folieband blev ogiltiga vid årsskiftet. Trots att det inte går att handla för sedlarna går det fortfarande att lösa in dem på banken.

I dagsläget finns det ungefär 3 miljoner 1000-kronorssedlar och 3,5 miljoner 50-kronors sedlar som har blivit ogiltliga i det avseende att det inte går att handla för dem längre. Men fram till den 28 februari går det fortfarande bra att sätta in pengarna på ett bankkonto via en bank. Efter den 28 februari 2014 är det bara Riksbanken som kan lösa in sedlarna mot en avgift på 100 kronor.

Trots det höga antalet ogiltiga sedlar som fortfarande finns kvar är det ändå många som har blivit inlösta. I början av förra året fanns det i samhället cirka 14 miljoner 1000-kronorssedlar och 4 miljoner 50-kronorssedlar utan folieband.

Att dessa sedlar utan folieband blir ogiltiga är det första steget mot införandet av den nya sedel- och myntserien. Utbytet av sedlar och mynt startar 2015 och sker i två etapper.