Så ökar du din kreditvärdighet

När man ansöker om ett lån så gäller det att man har en god kreditvärdighet. Många långivare och banker gör nämligen en individuell kreditbedömning av varje kund innan ett lån godkänns. Detta innebär bland annat att en kreditupplysning tas samt att långivare går igenom ens ekonomiska förutsättningar. Ser dessa bra ut så godkänns i regel lånet. Både kreditvärdighet och återbetalningsförmåga kan också avgöra vilken ränta man får på sitt lån. Därför har man alltid bättre förutsättningar för ett positivt lånebesked ju bättre ekonomi man har. Men även om din kreditvärdighet inte ser särskilt bra ut nu så behöver det inte vara kört. I en intervju som vi fått ta del av berättar Direktos VD, Hemad Razavi om hur man enkelt kan öka sin kreditvärdighet. Och Hemad om någon borde veta då han leder en av Sveriges främsta låneförmedlingar.

Anledningarna till att man har en låg kreditvärdighet kan vara många. Och det är ofta dessa som leder till att man erbjuds dåliga lånevillkor eller får avslag på sin låneansökan. Att du själv vet att du kommer kunna återbetala lånet enligt plan hjälper inte. Till sist är det ändå långivaren eller banken i fråga som bestämmer huruvida de ska låna ut pengar till dig eller inte. Men som låntagare behöver det inte vara helt hopplöst. Det finns många saker som kan bättre på återbetalningsförmågan utåt sett.

Håll nere antalet kreditupplysningar

Direktos VD Hemad Razavi Hemad Razavi säger att ett sätt att förbättra sin kreditvärdighet är att se till att ha så få förfrågningar i UC som möjligt. Varje gång du ansöker om ett lån inhämtas en kreditupplysning på dig. Har du många förfrågningar på dig så sänker detta din kreditvärdighet och du vill helst ha så få som möjligt när du ansöker om ett banklån. Alla upplysningar i UC är synliga i tolv månader innan dessa försvinner. Det behöver inte heller handla om en upplysning som gjorts för att du ska ta lån. Det finns även mobiloperatörer och larmbolag som tar en UC på nya kunder. Var därför alltid noga med att läsa igenom avtal innan du ingår en affär.

Direktos VD menar vidare att du som har möjlighet att vänta med att ta ett lån till kreditupplysningarna försvinner bör göra detta. För att se hur många förfrågningar du har på dig kan du gå in på Minuc.se och få se din egen upplysning mot en kostnad på 19kr. I intervjun säger Hemad Ravazi även att avslag på lån kan bero på att man haft en alltför varierad inkomst under de senaste åren. Föräldraledighet eller frilansjobb kan göra så att inkomsten skiljer sig mycket månad till månad. Vet du att du haft en bättre inkomst under 2018 än under året innan så kan en idé vara att vänta med låneansökan. Genom att göra detta kommer den nya inkomsten att registreras hos UC vilket gör att bilden över din ekonomi ser bättre ut.

Andra tips som ökar din kreditvärdighet

Det finns även andra tips som gör att du kan öka din kreditvärdighet om man får tro Direktos VD. Bland annat tipsar han om att minska skulderna. Har du möjlighet att betala av någon kredit så är detta ett bra första steg. Ett annat sätt att minska på skulderna är att samla flera lån i ett och på så sätt komma ner i månadskostnad. Vidare kan du börja amortera på de lån du har även där detta inte är nödvändigt. Då ser bankerna att du betalar av lånen enligt amorteringsplan och inte bara tar nya lån.

Kanske har du också kreditkort eller andra krediter som du inte nyttjar? Även om du inte använder krediterna så påverkar dessa din kreditvärdighet. Därmed kan det vara ett bra alternativ att säga upp dessa krediter. Hemad Razavi tipsar även om att undvika att betala mot faktura. De gånger du har möjlighet att betala direkt är detta alltid ett bättre alternativ. Väljer du att betala via faktura finns risken att en onödig kreditupplysning tas på dig.

Det sista tipset från Direktos VD är att vända sig till en låneförmedlare när det väl är dags att ansöka om ett lån. Detta är något som du kan göra helt kostnadsfritt och allt sköts dessutom snabbt och enkelt helt digitalt. Genom att använda sig av en låneförmedlare får man flera olika låneerbjudanden vilket gör att man kan välja det erbjudande med lägst ränta. Dessutom tas enbart en kreditupplysning när du lånar via en låneförmedlare. Detta istället för att varje enskild bank ska inhämta en upplysning. I Sverige finns det över tjugo olika låneförmedlare och några av de mest framgångsrika är Direkto och Lendo.