Så väljer du rätt fonder

Har du tröttnat på att låta dina surt förvärvade sparpengar ligga och trycka på ett sparkonto som knappt erbjuder någon ränta? Du är inte ensam! Många är sugna på att investera sina pengar i något som kan ge lite mer avkastning. Att investera i fonder kan vara ett alternativ och i den här artikeln ger vi dig lite tips på hur du ska tänka så att du väljer rätt fonder utifrån dina förutsättningar.

Hitta rätt fond

Så väljer du rätt fonder Det finns två grundläggande frågor du bör ställa dig själv innan du investerar dina pengar i fonder. Den ena är hur din sparhorisont, det vill säga hur lång tid du har på dig tills dess att du behöver dina pengar, ser ut och den andra är hur stor risk du har råd att ta med dina pengar.

Sparhorisont

Det första du bör titta på är hur långt fram i tiden dina sparmål ligger och välja typ av fond därefter. Vissa fondtyper lämpar sig bättre för ett kortsiktigt sparande, som en resa eller en buffert, medan andra, exempelvis aktiefonder, passar bättre till ett långsiktigt sparande som pensionsspar eller sparande till barnen.

Risk

En naturlig ekvation är att ju högre risk du tar desto större kan din avkastning bli. Innan du stirrar dig blind på en potentiell vinst är det dock viktigt att du ställer dig frågan hur mycket du har råd att förlora. Läs på om de olika fondtyperna och välj en fond med lägre risk om du vill vara försiktig. Glöm inte att ta med din sparhorisont i ekvationen.

Spara i Avanza Zero

Avgifter

När du investerar i fonder måste du betala en förvaltningsavgift/fondavgift till banken eller fondbolaget som driver fonden. Avgiften kan variera beroende på bolag och typ av fond. Det finns två olika sätt att förvalta en fond, aktivt och passivt. En aktivt förvaltad fond har en något dyrare avgift än en passivt förvaltad fond.

När en fond klassas som aktivt förvaltad finns det en förvaltare som jobbar med analyser av marknaden för att kunna maximera fondens utveckling. Stöter du på en sådan fond med väldigt höga avgifter bör du ställa dig frågan om den verkligen är värd priset, så att inte kostnaderna äter upp en eventuell vinst i slutändan.

En passivt förvaltad fond, en så kallad indexfond, följer ett förutbestämt index och sköts mer eller mindre automatiskt. Denna typ av fond har därför både lägre kostnad och lägre risknivå. Är du osäker på vilken typ av fond du ska välja kan en indexfond vara ett bra förstagångsval på grund av de lägre kostnaderna.

Tips
Se upp för så kallade ”dolda indexfonder”.  Det är fonder som sägs vara aktivt förvaltade men som i stort sett bara följer index. Du kan kontrollera att en aktivt förvaltad fond uppfyller kraven för att få kallas aktiv genom att granska fondens årsberättelse.

Tänk på att även kolla upp vilka avgifter som tillkommer i samband med ditt fondinnehav,  exempelvis om du säljer dina fonder, hos de olika fondförvaltarna innan du gör ditt val.

Undersök den historiska avkastningen

Det finns inga garantier för att en fond är en bra investering bara för att den haft en god historisk avkastning. Men en fond som år efter år presterat högt kan tyda på att det är en välskött fond medan en fond som underpresterat år efter år borde få varningsklockorna att ringa. Ta dig tid att analysera den information som presenteras ihop med fonden du är intresserad av.

Här på Allt om Spara kan du fördjupa dig ytterligare i hur du sparar i fonder. Du hittar här information om vilka olika sorters fonder det finns och hur de olika fonderna fungerar. Vi har även recensioner av kända fondförvaltare som Avanza och Nordnet. Vi ger dig tillräckligt med information för att du ska komma igång med ditt fondsparande redan idag.