Skilsmässan kan bli en otäck ekonomisk upplevelse

Privata Affärer har idag en intressant vinkling på det faktum att folk skiljer sig som aldrig förr. Swedbank har gjort en undersökning där man titta på olika fall för att se hur den privata ekonomin påverkas när ett par väljer att gå skilda vägar. Under 2009 skilde sig 20 000 par och således har vi också 40 000 privatekonomier som drabbas av ändrade förutsättningar i ekonomin.

Framförallt är det boendekostnader som stiger när ett par skiljer sig eftersom det behövs två bostäder istället för en. Med den kommer också kostnader som el, bredband, försäkringar och mat. Exemplet som hämtats från Swedbanks undersökning gäller en familj som har två barn och är två vuxna, boende i en hyresrätt på fyra rum och kök. Undersökningen jämför två olika par men vi har bara valt att titta på det första paret. Vill man läsa hela undersökningen går det bra att besöka privataaffarer.se.

Det första paret har innan separationen en gemensam inkomst på 18000 kronor kvar att leva på när alla nödvändiga saker var betalda. Det motsvarar i exemplet att båda två har en lön om 25000 kronor. Om de går skilda vägar skulle de istället ha de istället 6700 kronor var att leva på efter att alla nödvändiga kostnader skulle betalats, alltså en minskning på 4600 kronor. Köper någon av dem en bil efter skilsmässan så ökar månadskostnaden med över 5000 kronor i månaden ytterligare (!).

Om man sedan börja väga in vårdnadstvister där ena parten får hela vårdnaden av barnen och därmed alla bidrag så ändrar sig ekonomin ännumer. Det är ganska enkelt att konstatera att precis så bra som det är att bli två från början, rent ekonomiskt, lika dåligt är det att separera.