Spara in på onödiga försäkringar

Att försäkra hem, egendom och sig själv är en nödvändighet för att skydda sig mot oförutsedda händelser. Men det finns vissa försäkringar som kan vara onödiga och du inte behöver betala dyra pengar för.

Det finns en hel del försäkringar som är viktiga och som behövs. Bland annat bör man ha en bra hemförsäkring som skyddar egendomen och som i många fall innehåller vissa extraskydd. För att skydda dig själv behöver du en olycksfallsförsäkring på fritiden och ditt barn behöver en sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Om du arbetar omfattas du förmodligen av vissa försäkringar från arbetsgivaren. Det kan vara bra att se över om du via arbetsgivaren exempelvis har sjukförsäkring och livförsäkring, samt tänka över din livssituation för att fundera ut vilka försäkringar du faktiskt behöver.

DN har listat flera exempel på försäkringar som kan vara onödiga, beroende på vilka försäkringar du redan har:

Produktförsäkring – Enligt konsumentköplagen har du treårig reklamationsrätt för ursprungliga fel. Hemförsäkringen ger ett grundskydd för stöld och brand.

Reseförsäkring – Hemförsäkringen innefattar ofta reseskydd i 45 dagar och om du har betalat med kreditkort kan exempelvis avbeställningsskydd ingå.

Livförsäkring – Har du inte familj kanske inte du behöver en livförsäkring.

Sjukvårdsförsäkring – Ofta kan man ha denna försäkring via sin arbetsgivare och får då bland annat förtur i vårdköer.

Inkomstförsäkring – Klarar du ekonomin även som arbetslös? Då kanske inte denna behövs, annars är den viktig.