Spara pengar på kärleken

I dag firas Alla Hjärtans Dag och kärleken frodas. Förutom att känna lycka och samhörighet av en parrelation går det faktiskt att spara pengar också.

Om parförhållandet fungerar kan man tjäna ekonomisk på att flytta ihop. Enligt statistik från SCB går det nämligen att öka konsumtionsutrymmet med en tredjedel genom att vara sambo. Men vardagsekonomin kan även ge upphov till konflikter i ett förhållande.

SBAB har gjort en undersökning som visar att kostnader för matinköp och hur månadens räkningar ska fördelas är de områden som par i svenska hushåll bråkar mest om när det handlar om privatekonomin. Det man bråkar minst om rör om hushållens lån och sparande. Det gäller förstås att det finns ett sparande, annars kan även detta orsaka konflikter.

För att undvika konflikter kan det vara en god idé att tillsammans diskutera större inköp innan de görs, samt att inte försöka dölja inköp för partnern. Det handlar om att ha förtroende för sin partner och att visa respekt och omtänksamhet mot varandra i förhållandet. Läs gärna våra spartips som berör enkla saker att tänka på när det gäller vissa områden i privatekonomi.

Ha en riktigt bra Alla Hjärtans Dag!