Arkiv: Spartips

Vår bästa tips inför julen

Lugn och ro i jul

Våra bästa jultips

JULKLAPPAR

– Begränsa antalet personer du köper till.
– Spela julklappsspelet med de vuxna släktingarna. Då behöver du bara köpa en klapp.
– Vill du köpa något mer personligt? Samla alla deltagares namn och dra sedan lott om vem ni ska köpa till. Lägg  sedan lite extra tid och pengar på att hitta något som hen verkligen gillar. På så sätt får alla en fin julklapp och  plånboken tar inte allt för mycket stryk.
– Passa på att shoppa under Black Friday. Med lite is i magen och bra koll kan du hitta riktigt bra fynd. Tänk bara på att inte köpa enbart för att det är billigt.

Oavsett hur ni går tillväga med julklapparna kan det vara en bra idé att komma överens med ert sällskap om hur mycket ni är beredda att spendera på julklappar så att ingen behöver känna stress över att inte ha råd eller tycka att det blir för mycket utgifter.

JULMAT

För många är det maten och möjligheten att få sitt ned tillsammans och äta i lugn och ro som är den stora behållningen av julen. Finns det något mer frestande än ett bord fyllt av god mat och tradition? Frågan är hur mycket som står på bordet just av tradition? Gör en inventering av rätterna inför årets julbord. Här kan finnas båd tid och pengar att spara.

– Planera innehållet och plocka bort rätter som ingen äter.
– Ordna knytkalas så att en person slipper stå för både arbete och kostnad. Dessutom blir det roligare om alla hjälps åt och själva bidrar med sina favoriter.
– Köp och spara eller frys in. Redan nu kan du hålla utkik efter billig färs till köttbullarna, bra pris på prinskorv eller sillburkar. På så sätt slipper du hela kostnaden på en och samma gång/lön.
– Dra ned på mängden. Nog för att det är gott med julmat till frukost på juldagen men efter tre dagar är man ganska less på rester och fet mat. Gör lite extra av de största favoriterna bara.

GÅ BORT-PRESENTER

Under december anordnas det massor av trevliga event såsom julfest på jobbet, luciafirande på dagis och glöggmingel hos vännerna. Julblommor, chokladaskar och andra presenter kommer tillsammans upp i ganska höga kostnader. Även här går det att hålla kostnaderna nere.

– DIY: baka en god kaka eller koka lite knäck och slå in vackert.
– Slå in ett par fina cupcake-former med julmotiv, alt. en burk med ingredienser, tillsammans med ett recept på dina godaste cupcakes.
– Passa på att handla när du besöker ett lågprisvaruhus som exempelvis Dollarstore eller Gekås i Ullared och lägg undan till dessa typer av tillfällen.
– Är du duktig på pyssel kan du sätta ihop ett fint arrangemang av sådant som finns i naturen.

Det går att hitta massor av presenter som inte kostar många kronor. Med hjälp av lite cellofan och fina band går det dessutom alltid att få en gåva att kännas lite extra lyxig.

TID ATT NJUTA I JUL

Många är vi som drömmer om den ”perfekta julen” med disneygran, överdådiga dekorationer, varm choklad/glögg framför brasan, lugn och harmoni… Ja, listan kan göras lång och det blir sällan riktigt som man tänkt sig. Låt oss bjuda på ett par visdomsord: det blir jul ändå!

Ni kanske inte hinner gå på alla julmarknader ni önskat. Risken finns att ni pajar pepparkakshuset då ni ska klistra ihop det och kanske bränner ni köttbullarna på självaste julafton. Men det är väl ändå ganska världsliga ting? Släpp alla måsten under december. Fokusera på några få viktiga saker och ta allt det där extra som det kommer. Ånga inte på som ett lokomotiv hela vägen fram till jul bara för att sitta helt utslagen i fåtöljen innan Kalle Anka ens hunnit börja. Njut av lugnet, all den vackra adventsbelysningen och de trevliga julfilmerna på tv. Spela spel med barnen och städa inte sönder huset, det kommer definitivt att behöva städas igen efter jul. Våga säga nej och be om hjälp, julen är till för alla.

 

GOD JUL!

Energispara i badrummet

Spara energi i badrummet

 

I detta inlägg fokuserar vi på hur du kan energispara i badrummet. Det är lätt att tänka att en droppande kran inte är hela världen men faktum är att en långsamt droppande kran slösar bort cirka en liter vatten i timmen. Ni vet vad man säger, många bäckar små….

Tvättmaskin och torktumlare

Om du äger en äldre modell/er av tvättmaskin eller torktumlare rekommenderar vi att du jämför energiförbrukningen på din nuvarande maskin med en ny och energisnål modell. Det kostar några kronor att byta ut men du sparar in på både elräkning och miljö.

Kolla på på energiklass och energianvändning per år. Jämför med din egen förbrukning så att du får rätt bild av hur mycket den kostar i användning. Om du ska investera i en torktumlare rekommenderar vi att du kollar så att den är lätt att rengöra och tömma på vatten.

Har du redan en energisnål maskin listar vi ett antal tips som kan få ner din förbrukning ytterligare och spara många sköna kronor varje år.

Tips gällande tvättmaskin

– Sänk temperaturen från 60 till 40 grader så ofta du kan. Hårt smutsade kläder kan behöva en högre temperatur. Tänk också på att det kan vara bra för maskinen att någon gång emellanåt köras i 90 grader. Kolla vad som gäller för din maskin.
– Hög centrifugering. En tvättmaskin drar mindre energi än en torktumlare. Ju mindre blöt tvätten är desto kortare torktid krävs i torktumlaren.
– Tvätta full maskin. Undvik att köra halvfulla maskiner och enstaka plagg. Maskinen drar nästan lika mycket energi även då den inte är full.
– Tvätta inte för ofta. Det sliter på både kläder, miljö och maskin. Vädra sådant som inte är smutsigt.

Tips gällande torktumlare

– Lufttorka ute. I första hand rekommenderar vi att du torkar din tvätt utomhus. Det sliter mindre på kläderna, slösar inte på energi och dessutom luktar kläderna otroligt gott.
– Tumla hellre än att torka i torkskåp
– Rengör kondesorn regelbundet

Duscha/Bada

Det är lätt hänt att man dröjer sig kvar i duschen lite extra länge en kall vintermorgon. Men det blir snabbt dyra extra droppar. Det finns massor av energi att spara på att bli medveten om din varmvattenförbrukning.

Tips gällande dusch, bad och tvätt

– Duscha hellre än att bada.
– Korta ned duschtiden. Det kan spara dig tusentals liter vatten per år och person.
– Stäng av vattnet medan du tvålar in dig och då du borstar tänderna.
– Byt till snålspolande duschmunstycke och energieffektiva kranar.
– Byt packningar i droppande kranar.

Elektriska apparater

Ett badrum är ofta full av elektrisk utrustning såsom eltandborstar, plattänger, handdukstork med mera. I vårt nästa inlägg berör vi dessa lite närmre.

Utmana dig själv

Använd den här hösten till att se över hur mycket energi som går åt i ditt hem och var du kan spara. Känns det som ett stort jobb? Ta ett rum i taget. Sätt upp ett mål och en plan för pengarna du sparar så blir det lite roligare.

Energispara i köket

energispara i köket

Energispara i köket

Hösten och vintern är på intågande och energiförbrukningen ökar i takt med att det blir mörkare och kyligare. Passa på att gå igenom vilka energibovar du har i hushållet och se över hur mycket pengar du kan spara under dessa mörka månader. Kanske behöver du investera i nya vitvaror och elektronik men i det långa loppet kommer det att löna sig. Speciellt för dig som har en kyl/frys som är mer än 10 år gamla. I denna första artikel fokuserar vi på vad du kan göra i köket.

LÄS ÄVEN: Lär dig mer om el och beräkna elkostnad

Kyl och frys

Har du redan investerat i en ny och energisnål kyl och frys? Bra, då kan du hoppa direkt vidare till våra tips kring hur du nyttjar dessa på bästa sätt. Många bäckar små kan spara en hel del energi.

Idag ligger en kombinerad kyl och frys på en årsförbrukning av ca 200 KwH. För tio år sedan låg de på det dubbla. De kyl- och frysskåp som tillverkas idag har försetts med både effektivare kompressorer och tjockare isolering. På den svenska marknaden har kylarna och frysarna A+ som lägsta märkning. De skåp som har energimärkning A+++ är de som är allra mest effektiva.

När du ska köpa ny kyl och frys ska du även titta på den årliga energiförbrukningen. Den står angiven som KwH/annum på energimärkningen (annum är latin och betyder år). Är du känslig för ljud? Då kan du även passa på att titta på ljudeffektnivån (buller) som anges som db i märkningen.

Att tänka på…
– Undvik att placera kylen/frysen intill ugnen om du har möjlighet till det. Värmen kan göra att den drar mer el.
– Kontrollera temperaturen i din kyl och frys med en egen termometer. För bästa förvaring och energiförbrukning  rekommenderas 5+ i kylskåpet och -18 i frysen.
– Energiförbrukningen ökar med 5% för varje grad du sänker ytterligare i frysen.
– Sätt inte varm mat i kylen, låt den svalna först. Annars får kylen jobba i onödan och drar mer ström. Kyl hellre ned i vattenbad eller i kallt utrymme (ex altan/balkong).
– Frosta av frysen ca 2 gånger per år om den inte frostar av sig själv. Ett isbelagt frysskåp drar mer energi.
– Damma och håll baksidan av kyl/frysskåp rent. Kylaggregatet och kompressorn drar mer ström när de är dammiga.
– Ha koll så att gummilisterna sluter tätt när du stänger dina skåp.
– Tina gärna mat från frysen i kylskåpet för att dra nytta av kylan.
– Då det försvinner kyla varje gång du öppnar frysen är det bra om du kan hålla den fylld.
– Förvara gärna en flaska kallt vatten i kylen så slipper du spola/slösa en massa vatten i väntan på att det ska bli kallt.

Diskmaskin vs. handdisk

Hör du till dem som handdiskar i tron att det är mer energisnålt än att diska i maskin? Tänk om. Faktum är att det går åt 3 – 4 gånger mer energi vid en handdisk – oavsett om man sköljer i balja eller diskho.
Liksom med kyl och frys är det vettigt att se sig om efter en mer energisnål diskmaskin om den har många år på nacken. Kika på vad du har för energiklass och förbrukning på den maskin du har idag och jämför med en ny modell. Två saker till du kan tänka på i samband med ett köp av en ny diskmaskin är bullernivån (som vi nämnde även under kyl och frys) samt att kontrollera maskinens inredning. Får de tallrikar och glas du oftast använder plats?

Att tänka på…
– Undvik att skölja disken, skrapa i mesta möjliga mån av resterna. Genom att skölja under rinnande varmt vatten ökar du energiförbrukningen. När vi ändå är på temat – kolla över kökskranen så att den inte står och läcker. En droppande kran kan kosta dig litervis per dygn.
– Diska när maskinen är full.
– Använd gärna ekonomiläget på maskinen.

Ugn, microvågsugn och vattenkokare

Även här är det värt att byta ut om du har en riktigt gammal ugn. Utöver energimärkningen kan det vara en god idé att investera i varmluftsugn och induktionshäll. De kostar en hel del i inköp men drar i utbyte mycket mindre energi och är mer effektiva än andra modeller. De flesta ugnar har idag både varmluft och över-och undervärme. Generellt är varmluftsugnen lite mer energisnål då en fläkt hjälper till att cirkulera runt värmen vilket i sin tur gör att man kan ställa in en cirka 25 grader lägre temperatur. Dessutom kan du tillaga/baka på flera plåtar samtidigt i en varmluftsugn.

En micro använder du med fördel till mindre mängder mat. Försök dock att tina mat i kylskåp under natten hellre än att tina i micro.

Att tänka på…
– Koka med lock.
– Öppna inte ugnsluckan i onödan då du släpper ut massor av värme.
– Använd vattenkokare före micro och spis när du behöver koka vatten.
– Häll upp kaffe i termos istället för att låta bryggaren stå på och hålla värmen.

Hur mycket energi drar dina apparater? Testa sparkalkylatorn för elektronikprodukter.

Berika ditt liv alldeles gratis

Bibliotek erbjuder många gratis aktiviteter

Idag vill vi slå ett slag för landets alla bibliotek. Hur många har egentligen koll på vad de erbjuder mer än det uppenbara – böcker?

Böcker och läsning berikar livet och utvecklar såväl språk som fantasi. Finns det något mysigare att krypa ned i en säng eller soffa med sitt nybadade barn eller barnbarn och försvinna in i sagornas värld en stund innan det är dags att välkomna John Blund? Varför inte ta en tur tillsammans till det lokala biblioteket som avrundning på veckan. Där kan ni passa på att låna såväl böcker som tidningar helt kostnadsfritt. Utnyttja denna fantastiska möjlighet att berika livet – men kom ihåg att lämna tillbaka böckerna i tid. Annars kan det kosta mer än det smakar.

Det finns även en app – Biblio – där anslutna bibliotek erbjuder utlåning av ljudböcker. Kolla upp om ditt bibliotek finns med.

Mer än ”bara” böcker

Men utöver detta så erbjuder biblioteken så mycket mer. Det anordnar allt från sagostunder för de allra minsta till skrivarverkstad och föreställningar för de lite större. Även vi vuxna kan ta del av trevliga evenemang i form av utställningar och föreläsningar. Oftast till ingen kostnad alls! Fråga efter ett program över höstens och vinterns aktiviteter på ditt bibliotek. Var inte heller rädd för att fråga efter böcker du saknar, kanske tar de in något just på din rekommendation.

Många bibliotek erbjuder även filmuthyrning till väldigt låga priser.

Varför inte göra biblioteket till ett regelbundet utflyktsmål redan då barnen är små?

För er som inte har ett bibliotek i närheten men som har barn som älskar att läsa och skriva, eller kanske skulle behöva lite uppmuntran tipsar vi om Barnens bibliotek som är en webbsida med massa trevligt innehåll.

Skolstart – håll i plånboken

Skolan har redan dragit igång på flera håll i landet medan en del fortfarande har en dag kvar på sommarlovet. Efter en lång sommar i bara shorts och t-shirt börjar det bli dags att klä på sig igen om morgnarna. Vi skapar rutiner, planerar måltider efter jobb, skola och aktiviteter. Väskor ska packas, gympakläder tvättas och läxor ska läsas. Oavsett om man har skolbarn sedan flera år tillbaka eller ska skicka iväg sin lillknodd för första gången uppstår det mindre panik den här tiden på året. Lillkillen/tjejen har plötsligt blivit ett par centimeter längre under sommaren, ryggsäcken rymmer inte både gympaskor och utekläder och vad ska de har för skor på sig? Plötsligt hopar sig utgifterna och när man väl prickat av det viktigaste på listan dimper en räkning ned på en medlemsavgift på fotbollsklubben eller dansskolan. Låter det bekant? Ta ett djupt andetag och börja lista de absolut viktigaste punkterna på listan. Ta del av våra tips och se hur många kronor du kan spara på dina inköp.

PANIK – ALLA KLÄDER HAR KRYMPT

Nya kläder inför skolstartenMånga barn skjuter iväg på höjden under sommaren vilket innebär att det finns en hel del plagg som är för små och behöver bytas ut. Gör en lista på allt som behövs i klädväg inför skolstarten och gör en budget över vad det får kosta. Sälj det som ni rensat ut ur garderoberna om det är i fint skick så får ni ett bidrag till de nya kläderna. Laga trasiga sömmar på annars hela och rena kläder.
Leta även begagnat på nätet och loppisar. Kläder till riktigt små barn är sällan använda mer än en säsong så det går att hitta i fint skick.

LÄS ÄVEN: Dags för en ny höstgarderob

Håll kostnaderna nere: Håll utkik i butikerna efter rabatter och kampanjer inför skolstarten. Använd prisjämförelsesidor såsom Prisjakt och Pricerunner för att hitta bästa pris. Prova även att googla rabattkod ihop med företag såsom Ellos och H&M. Ellos har ofta rejäla rabatter. Ta ett sista varv i butikerna för att se vad som finns kvar av sommarreorna. Kolla även med vänner och syskon som har äldre barn om de har något dina barn kan få ärva, just de kläderna brukar ofta betyda lite extra för barnen.

TILLBEHÖR

Ny ryggsäck till dagis och skolaMånga vill förgylla skolstarten med lite roliga block, pennskrin, suddin och annat kul för barnen. Dessa behöver inte kosta en förmögenhet. I butiker som exempelvis Rusta, ÖoB och TGR kan du hitta många roliga små prylar till din lilla ögonsten.
Håll kostnaderna nere: När det kommer till ryggsäckar och gympapåsar; gör som med kläderna och leta på jämförelsesajter på nätet. Har du någon outlet-butik i närheten? Kolla i den innan du besöker de ”vanliga” butikerna. Kolla även loppisar och second hand.

FRUKT

Ta med frukt till skolanBarnen behöver en liten energikick i form av exempelvis en frukt. Det har varit mycket debatter genom åren om att skolan borde bjuda på frukt men än så länge är det upp till föräldrarna att skicka med.

Håll kostnaderna nere: Köp frukt som det är säsong för. Har du egna fruktträd? Skicka med barnen från dem. Har du mycket frukt som du inte hinner göra av med kan det vara trevligt att skicka med barnen en påse att bjuda vännerna på i skolan. Om du inte har egna träd, fråga bland vänner eller efterlys på föräldramöten. Många har mer frukt än vad de gör av med.

AKTIVITETER

Köp begagnad utrustningI samma veva som skolan drar igång brukar även fritidsaktiviteterna ta fart igen. Gympa, simning, fotboll mm. Glöm inte att räkna på utrustning och medlemsavgift. Behöver de större barnen busskort för att ta sig till träningen? Är skridskorna för små?

Håll kostnaderna nere: även sportutrustning kan gå att hitta begagnad. Kolla med övriga klubbmedlemmar. Är det långt till träningen kanske ni kan gå ihop ett gäng föräldrar och köra en vecka var, på så vis sparar ni både pengar och tid. Räcker pengarna ändå inte till? Se över vilka småutgifter ni kan dra in på.

KALAS

Hembakat på kalaset är gott och billigtDet kan bli kostsamt både att anordna kalas och delta på kalas. Många föredrar att bjuda hela klassen så att ingen blir lämnad utanför – vilket är ett fint initiativ men det kan bli kostsamt när kalas på lekland och lasergamehus efterfrågas. Slå ett slag för gemensamma kalas och bestämda summor för presenter redan på första föräldramötet. På så sätt får alla möjlighet att ha kalas och ingen lämnas utanför.

Gå ihop ett par föräldrar i taget och hyr en gymnastiksal om det är mörkt och kallt ute. Bygg en hinderbana och lek Gladiatorerna eller Fångarna på fortet. Endast fantasin sätter gränser och det behöver inte kosta skjortan. Hjälps åt att baka och strunta i att bjuda på mat. Det är sällan barnen har tid att sitta och äta ändå när benen är fulla med spring. Lägg kalasen mellan 14:00 och 16:00 så hinner barnen äta lunch innan.

För er som anordnar sommarkalas. Grilla marshmallows och ha vattenkrig på stranden, anordna skattjakter i skogen eller anordna femkamp och tipspromenad i något närliggande grönområde. Har ni hus och tomt eller en gård utanför lägenheten kan ni hålla till där.

Håll kostnaderna nere: dela på kostnaderna, baka själva, skippa mat, använd fantasin. Det blir snabbt tjatigt med kalas på leklandet.

Läs även om hur du vardagslyxar hemma istället för att betala för dyra biobesök – kanske ett biokalas kan funka om ni är en mindre grupp.

TRANSPORT

Gå eller cykla istället för att ta bilenAlla färdas vi på olika sätt till skolan men om barnet är för liten för att ta sig dit själv, cykla eller gå tillsammans. Gå upp en liten stund tidigare om morgnarna och få lite luft och motion innan det är dags för barnet att sätta sig i skolbänken. Det uppskattas av de flesta att det inte blir trafikstockning utanför skolgården och ni sparar dessutom på både bensinkostnad och miljö. Välj sedan samma färdmedel alternativt kollektivtrafik när du fortsätter till jobbet.

Är ditt barn i behov av busskort? Kolla om du kan spara pengar genom att exempelvis köpa ett årskort.

5 tips till dig som ska studera i höst

5 tips till dig som ska studera i sommar

Idag skickas besked om antagningarna inför höstens högskoleutbildningar ut. Fick du en plats? Stort grattis. Du har en massa skoj att se fram emot. Nya kunskaper, miljöer och vänner. Men även en hel del utmaningar. Hårt arbete, sena kvällar och stram budget är några du kan stöta på. Vi ger dig lite tips på vägen. Nedan ser du fem exempel på hur du kan få studielånet att räcka lite längre. Läs även vår artikel om de förberedelser du behöver göra innan skolstart.

Bostad

En av de största utgifterna i månadsbudgeten är oftast boendet. Genom att hyra lägenhet tillsammans med någon får du inte enbart ned boendekostnaden utan även andra fasta avgifter som tillkommer, såsom bredband, el och radiotjänst. Kolla även upp din möjlighet till bostadsbidrag.

Transport

En bil kostar ofta flera tusen kronor i månaden om du räknar med skatt, service, försäkring, parkering och bensin. Reka din nya omgivning och kolla upp kollektivtrafiken. Det finns ofta förmånligare priser för studenter som pendlar. Har du nära till skolan kanske du rent av klarar dig med en cykel. Bra för både hälsa, miljö och plånbok. Håll utkik på blocket eller andra begagnatsajter.

Studentlitteratur

Det kan vara lätt stressande att få en litteraturlista i mailboxen som innehåller en massa böcker som kostar skjortan. Köp begagnat och låna på biblioteken. En del böcker kanske du endast läsa något kapitel ur. När du är färdig med dina böcker – sälj dem du inte vill behålla på en gång. Då har du några kronor extra till nästa bokinköp.

Mat & Fika

Långa dagar i skolbänken och tentaplugga nätterna igenom. Ibland kan studentlivet vara lite extra krävande och då är det viktigt att du får i dig lite energi. Här är det lätt att man slarvar. När man suttit och pluggat länge skriker hjärnan efter en quickfix – till exempel en hamburgare från gatuköket längre ned på gatan. Ni har säkert hört det magiska ordet många gånger förut, men det tals att upprepas – matlådor! Det finns massor av pengar att spara på mat och fika.

För ensamvargen

 • Gör storkok under helgen och frys in i matlådor. Om du gör flera rätter på en gång räcker det kanske att stå i köket en gång varannan eller var tredje helg. Alternativt lagar du rejäla middagar så att du kan äta rester dagen därpå
 • Baka egna bullar, kakor och muffins som du kan fika på fram emot eftermiddagen.
 • Koka kaffe och ta med i termos. Har du inte en kaffebryggare är det en investering som kommer att löna sig
 • Ta med egen vattenflaska istället för att köpa.
 • Nyttigare alternativ till kakor: skär upp lite morotsstavar eller bra några knäckebröd som du kan tugga på när energinivån sjunker.

För den sociala

 • Turas om att laga middag. Gå ihop 5 studenter och laga mat varsin dag i veckan. Du får hela fyra dagar i veckan då du kan sätta dig vid dukat bord, du får prova nya spännande rätter och du får trevligt sällskap. Kom överens om vad måltiden får kosta.
 • Fika, här kan ni gå ihop hela klassen och göra ett bakschema. Med lite tur räcker det att baka varsin gång per månad.
 • Turas om att ta med kaffe alternativt skaffa en kaffekassa om det finns bryggare att tillgå på universitetet

Billig mat

Som student har man mindre pengar att röra sig med. Man får helt enkelt anpassa inköp efter plånbok. Tips som gör matinköpen lite billigare:

 • Storhandla – dagliga inköp i närbutiken kan bli en dyr historia.
 • Köp varor med kort datum – ofta reas dessa ut lite billigare.
 • Anpassa din matsedel efter säsongens grönsaker och rotfrukter.
 • Utnyttja erbjudanden – men köp inte mat som du inte kommer att använda.
 • Se till att fylla upp skafferiet med pasta, matvete, mjöl och dyl. Billiga varor som du lätt kan svänga ihop något av som samtidigt har gång hållbarhet.
 • Kryddor – en annorlunda kryddning kan piffa upp vardagsmaten rejält.
 • Bli medlem i matvarubutikerna så att du kan ta del av deras kundklubbserbjudanden (bara de medlemskap som är gratis).

Rabatter

Ta för vana att fråga efter studentrabatt. Som student kan du få rabatt på allt från resor, gym och restaurangbesök till elektronik och klädbutiker. Ta dig tid och kolla igenom alla erbjudanden kopplat till Studentkortet.se och Mecenat.

 

Några extra tips medan du väntar på att komma igång. 

 • Besök området så att du har koll på var du ska studera och hur lång tid det tar att ta sig mellan de olika byggnaderna och ditt boende.  Så slipper du stressa runt och leta salar när terminen drar igång.
 • Läs igenom kurslitteraturen redan innan föreläsningen. På så vis får du lättare att hänga med och ställa relevanta frågor på plats.
 • Det är kanon om du lyckas jobba lite extra men prova en termin och ge dig själv chansen att komma in i studentlivet innan du tar på dig extraarbete.
 • Nätverka – lär känna dina kursare. De kan inte bara bli vänner för livet och vara ovärdeliga studiekamrater. De kan även vara värdefulla kontakter i framtiden då ni studerar för samma typ av arbeten.

Sänk din bolåneränta

Sänk din boränta

Det pratas mycket om räntor och nya aktörer på bolånemarknaden. Har du kollat över möjligheten att sänka räntan på ditt bolån än? Om inte, sätt igång redan idag. Det kan finnas tusenlappar att spara. Här får du våra tips:

HUR SER DITT BOLÅN UT IDAG?
Innan du kontaktar banken måste du sätta dig ned och kolla över hur dina lånevillkor ser ut. Har du några speciella rabatter eller villkor redan?

FLIRTA MED KONKURRENTERNA
Kolla inte bara på listräntorna utan jämför snitträntor hos både din egen och andra banker. Ligger du över snittet? Då har du ett bra utgångsläge för att pruta. Är du dessutom påläst om de andra bankernas räntor får du ett bättre förhandlingsläge gentemot banken.
Jämför boräntor >>

GÖR EN OMVÄRDERING AV DIN BOSTAD
Kan din bostad ha ökat i värde sedan du köpte den? Perfekt! Gör en omvärdering. Ju mer den ökat desto större säkerhet för banken och därmed chans till lägre ränta.

FÖRHANDLA
Kontakta banken och börja förhandla utifrån snittpriset. Fråga om det finns möjlighet till någon form av bolånerabatt men ha koll på hur länge den gäller och vad som händer sedan.

BYT BANK
Får du kalla handen av ditt bankkontor? Hör dig för med andra banker. Fråga om de kan ge dig ett bättre erbjudande om du väljer att bli kund hos dem istället. Därefter kan du återigen kontakta din bank och hota med att byta bank. Kanske reagerar de och inser att en nöjd kund är bättre än ingen kund. Skulle det mot förmodan inte hjälpa så är det inte speciellt krångligt med ett bankbyte, den nya banken sköter pappersarbetet.

Jämför bolånebanker >>

Inspirationskällor till sparande

inspiration till att spara

Vi märker av ett ökat intresse för sparande här på alltomspara.se. Kanske är det den senaste tidens rapporter om en oroväckande låg pension för de som inte sparat privat som fått fart på folk. Kanske är det drömmen om att få råd att åka på en resa eller köpa ett eget boende. Oavsett vad som får folk att spara, eller till vad, så är det roligt att se. Det är aldrig för sent att komma igång med ett sparande men ibland behöver man lite vägledning eller inspiration för att komma igång. Här på alltomspara.se förser vi dig med nyheter, spartips och information om sparande och investeringar. Du hittar även aktuella räntor och bankrecensioner.

Vill du grotta ned dig ännu mer i speciella ämnen? Hitta likasinnade att bolla ideer med? Vill du hellre lyssna än läsa? Då har vi ytterligare några tips på hur du kan kicka igång intresset direkt från hängmattan i sommar.

Läs böcker om att sparaBÖCKER
Det finns massvis av böcker på ämnet spara. Allt ifrån nybörjargudier till aktieplacering. Sök upp de titlar som passar dig bäst. Vill du börja spara redan här så går du till biblioteket och lånar boken eller håller du utkik bland rea-hyllorna i bokhandeln.

 

Lyssna på ljudböcker på temat spara medan du solarLJUDBÖCKER
För dig som föredrar att ligga med ansiktet vänt mot solen istället för att ha näsan i en bok rekommenderar vi att du istället lånar en ljudbok. Dessa finns att hitta både på bibliotek och i appar. Många av de stora ljudboksapparna har erbjudanden på gratis provperioder i allt från en vecka till ett par månader. Googla erbjudanden innan du registrerar dig.

 

Lyssna på en podd på temat sparaPODDAR
Liksom ljudböcker ger poddarna dig en chans att få lite sol på näsan medan du lär dig. Hör proffsen diskutera ekonomi med sina gäster och scrolla dig fram bland de samtalsämnena som intresserar dig mest.

 

 

Det finns massor av inspirerande bloggar om att sparaBLOGGAR
På nätet finns en uppsjö av bloggar som handlar om ekonomi och sparande. Välj mellan bankernas egna bloggar till bloggar av privatpersoner som delar med sig av sina bästa spartips. Här finns massor av inspiration att få. Tänk dock på att vara källkritisk och inte följa andras investeringstips till punkt och pricka. Hitta din egen väg.

 

Hämta inspiration från andra som sparar via sociala medierÖVRIGA SOCIALA MEDIER
Tar det alldeles för lång tid att bläddra i böcker och läsa bloggar? Hitta dina favoriter på instagram, twitter och facebook. Här får du korta uppdateringar, tips och råd. Är det något som intresserar dig extra? Klicka på eller spara länken och fördjupa dig vid ett lämpligt tillfälle.

5 hot mot semesterkassan

Se upp för hoten mot semesterkassan

Hoten mot semesterkassan
Det finns fem tillfällen som kan förstöra din ekonomi under sommaren och  långt in på hösten. Tänk efter före, läs igenom och planera bort dessa risktillfällen!

Presentfällan
Studenttider. Bröllopstider. Detta är tillfällen då man vill ge en gåva ”som är för livet” dvs som både är genomtänkt & rejäl, vilket också innebär att de kostar en slant. Vi blir oftare bjudna på ”spontanfester” då man har med sig en liten ”gå-bort-present”. Totalt sett gör vi av med större summor än vi tror på presenter! 

Grilltider
I det vackra sommarvädret vill vi grilla. Gärna något lite extra gott, med goda tillbehör. Och dricka gott, antingen ett riktigt gott vin eller god öl. Trevligt, men man tenderar att vara mer generös mot sig själv på sommaren och unna sig detta de flesta av veckans dagar. Gör  detta 4 dagar i veckan,  blir det mycket pengar! 

Semester
Förväntningarna på semestern är allt för ofta orimligt höga. Ju mer stressade vi är, ju större behov har vi av miljöombyte. Men var realistiska och kreativa! Det absoluta värsta vi kan göra är att köpa en resa på avbetalning! Spara i förväg, ha en semesterbuffert!

Valutaväxling
Feltänk kan kosta onödigt mycket pengar! Om du åker utomlands, så kolla upp om du bör växla pengar härhemma eller på plats. Behöver du växla pengar eller räcker det med kort?  Håll dej uppdaterad med Forex och valutkurser (och dubbelkolla att du inte blir blålurad!)

Sjukdomar/olyckor
Trist men sant. Olyckorna är fler på sommaren av flera olika skäl. Kontentan är den samma, det är trist med olyckor. Och dyrt! Förutom läkare, sjukhus, medicin så kostar en sjukskrivning mycket pengar!  Extra viktigt att hålla  koll på din försäkring!

Efter sommar kommer höst, då skall du leva på goda minnen. Inte betala dyra räntor som du drog på dej under sommaren!

5 fina bröllopsgåvor – som inte kostar skjortan

Bröllopspresenter som inte kostar skjortan

Våren och sommaren är en tid för festligheter. Konfirmationer, studenter och bröllop avlöser varandra och däremellan ska man ha utrymme för att fylla på semestergarderoben, åka på semester och äta glass i stora lass. I detta inlägg tipsar vi om 5 fina bröllopsgåvor som inte behöver kosta skjortan.

Med trädgården som skafferi

Plocka ihop en läcker korg med godsaker får din trädgård

Har du tillgång till egen trädgård med diverse odlingar? Fyll en korg med fint inpackade sticklingar, färska kryddor, frukt, grönsaker, bär och rabarber från egen trädgård. Baka eget bröd som du sveper in i en vacker kökshandduk och lägg i en flaska hemgjord saft eller egen marmelad. Skriv ned recept både på det du bakat och på något som de andra ingredienserna kan användas till. Ett alternativ är att köpa en eller två bärbuskar (dessa brukar inte vara så dyra) som paret kan plantera i sin trädgård och låta dem gro sig starkare i takt med äktenskapet. En vacker och trevlig gåva att få.

 

Roliga minnen som kan plockas fram år efter år

En personlig fotobok är alltid uppskattad

Är du nära vän till paret har du kanske tillgång till en massa trevliga bilder på dem. Om inte annat kan du, om du är ute i god tid, fråga runt bland släkt och vänner. Välj en bok i lagom prisklass och skapa en trevlig bok som de kan ha framme i sitt gemensamma hem. Många fotosidor på nätet har regelbundna kampanjer där du kan få bra rabatter. Det kräver lite tid och tålamod men det är en väldigt uppskattad present, både produkten i sig och den omsorg och tid du lagt.

 

Ge av din tid och dina kunskaper

Ge bort danslektioner till brudparet

Har du ett yrke eller en fallenhet för något speciellt som gör att du kan ge bort en tjänst?
Kanske är du danslärare? Ge bort en danskurs till dina vänner. Skriv ett vackert kursprogram och bjud på lite vin eller bubbel vid första lektionstillfället så att det känns extra speciellt och välkomnande. En häftig present att ge bort där du kan skräddarsy upplevelsen så att den passar paret. Kanske vill de ingå i din vanliga grupp, kanske föredrar de att få privatlektioner. Fundera över hur mycket tid du har att ge samt vad det skulle kosta att ha tillgång till danslokalen några timmar extra.

Fler exempel
Fönsterputs
Tapetsering
Beskärning av fruktträd
Hårklippning (eller styling inför bröllopet)

 

En uppskattad paus från vardagen

Tänk att få låna en sommarstuga

Har du en sommarstuga, semesterlägenhet eller dylikt som står tom under delar av sommaren? Tänk vilken fin gåva att kunna erbjuda de nygifta en weekend – eller hel vecka – då du ändå inte utnyttjar den. Förbered deras ankomst genom att vädra ut, duka upp med bubbel, lägga fram choklad på huvudkudden och sätta in färska blommor. Ta lite bilder och sätt ihop en trevlig inbjudan som du lämnar över på bröllopet.

 

Befäst kärleken med ett personligt lås

Lås fast er kärlek på en personlig plats

Det är en gammal men ack så romantisk tradition att befästa sin kärlek med ett symboliskt hänglås. Köp ett vackert lås till paret och låt gravera in deras initialer. Detta låser de sedan fast på en plats som har betydelse för dem och kastar bort nyckeln. Romantik på hög nivå som inte kostar många hundralappar.