Få mer för pengarna med rätt kort

Den svenska kortbranschen är i ständig utveckling och det är mer regel än undantag för oss svenskar att ha ett kreditkort i plånboken. Inte mindre än 3 miljarder transaktioner gjordes med kort under 2016. Detta enligt siffror från Riksbanken. Det är Mastercard och VISA som tillsammans med bankerna står för de flesta transaktionerna. Med anledning av att användandet av kort blir allt vanligare blir det också viktigare att välja rätt kort. Det finns nämligen pengar att spara för den som väljer kreditkort med omsorg. Detta då många kort ger bonus, återbäring, rabatter och andra förmåner. Därför tänkte vi på Allt om Spara gå igenom vad du bör tänka på när du väljer kort. På så sätt kan du hitta korten som ger dig mer för pengarna!

Vad du bör tänka på när du väljer kreditkort

mer for pengarna med ratt kreditkort Det viktiga att tänka på när du väljer kreditkort är att hitta ett kort som passar dig och din levnadssituation. Detta då det finns en rad olika kortutgivare som alla erbjuder sin egna nisch. Det handlar bland annat om mat- och shoppingkort, resekort, bensinkort och premiumkort. Innan vi går igenom dessa typer av kort bör du dock vara medveten om vad det är du ska jämföra i jakten på rätt bonuskort.

✔ Årsavgift för kortet
✔ Ränta vid användande av kredit
✔ Kostnad för köp utanför EU
✔ Valutaväxlingspåslag

Det första du bör jämföra är årsavgiften på de kort du är intresserade av. Storbankerna har i regel högst avgift på sina kort och detta trots att du inte ens kopplat en kredit till kortet. Vill du komma undan billigast så bör du med andra ord kika närmre på alternativa kreditinstitut. Kortutgivare som för närvarande erbjuder kreditkort och bonuskort med 0kr i årsavgift är Coop, OKQ8 och Volvofinans.

Nästa sak du bör jämföra är räntan på kortet. Har du inte kopplat en kredit till ditt kort så debiteras du ingen ränta. Men har du ett kreditkort och nyttjar en kredit så kommer du med största sannolikhet få betala ränta på beloppet. Vissa kortutgivare erbjuder dock räntefria perioder som kan sträcka sig mellan 31-56 dagar. Räntan som debiteras varierar mellan de olika aktörerna på marknaden. Du kan räkna med en ränta på mellan 8,70% och 24,70%. Detta är stora skillnader vilket innebär att du kan tjäna mycket pengar på att välja rätt kort! Utöver detta bör du även jämföra kostnad för automatuttag som görs utanför EU samt valutaväxlingspåslag vid köp som görs utomlands.

Utvalda kreditkort med bonus
Resurs Bank Supreme Card Gold
12.36%
re:member Re:member Flex
17.24%
American Express SAS EuroBonus American Express Classic Card
17.24%
American Express American Express Gold Card
17.24%
Bank Norwegian Norwegian-kortet
17.24%

Bonus, rabatter och återbäring kopplade till korten

Bonus och rabatterNär du hittat de kort som har lägst avgifter och bäst ränta så kan du börja se över vad varje kort erbjuder dig. De flesta kredit- och bonuskort är nämligen kopplade till förmåner i form av återbäring, rabatter och bonus. Vanligt är att du med rätt kort kan få rabatt på mat, drivmedel och resor. Dock kan det vara värt att nämna att många av de kort som erbjuds enbart ger rabatter i en specifik affär. Du är säkert redan medveten om hur bonussystemen hos bland annat ICA och Coop fungerar. Därtill är det viktigt att alltid läsa igenom bonusvillkoren och räkna på den rabatt du erbjuds. Kanske räcker det för dig att ha ett renodlat bonuskort helt fritt från avgifter? För att få bonus och återbäring krävs det nämligen ofta att du handlar för väldigt mycket pengar. Pengar som du istället kan tjäna in genom att aktivt söka efter det bästa priset på varan du tänkt att inhandla.

Det är alltså inte alltid säkert att du genom de rabatter och den återbäring du får kommer att tjäna pengar. Därför krävs det att du verkligen väljer kort med omsorg och räknar på vad som krävs för att det ska löna sig att ha kortet. För att det ska hända måste bonusen stå i proportion till de avgifter som tas ut.

Räkneexempel:

Tänk dig att du har ett kort som kostar 195kr om året och som ger dig 1% i återbäring på alla inköp som görs i butiker kopplade till kortet. Du handlar för i snitt 5000kr i månaden i dessa butiker. Det innebär att du får en återbäring på 600kr under ett år. Använder du ingen kredit eller betalar några övriga avgifter för kortet så kommer du att tjäna 405kr. Skulle du kunna spara in dessa pengar genom att handla i en butik med billigare priser så kommer du inte tjäna på att ha kortet. Detta så till vida att kortet inte innehar andra förmåner som du tycker är värda mer än just summan du kan spara in.

Vilken typ av kort ska man ha för att tjäna mest?

För att få ut så mycket som möjligt av ditt kort behöver du välja ett kort som passar din livssituation. Du som lägger mycket pengar på mat bör välja ett mat- och shoppingkort. Dessa kort ges ut av bland annat Coop, ICA och Supreme Card. Vissa av korten ger bara återbäring vid inköp i en specifik matvarukedja medan andra kreditkort ger bonuspoäng på samtliga inköp som görs med kortet. Det finns även liknande kort för dig som lägger mycket pengar på drivmedel. Det handlar om bensinkort som ges ut av bland annat Shell, OKQ8, Preem och Circle K. Bensinkorten ger dig ofta förutom rabatt på drivmedel även en försäkring och bonus på allt du handlar på bensinmacken.

Du som reser mycket bör istället ha ett resekort från kortutgivare så som American Express, Bank Norwegian eller Forex. Med ett resekort samlar du poäng när du handlar med kortet och ofta ännu mer poäng när du bokar en resa till ett flygbolag som är anknutet till kortet. Det tillkommer vanligtvis även andra förmåner så som lounge access, försäkringar, fast track och conciergeservice. Det resekort som blivit mest populärt är SAS EuroBonus American Express. Ett sådant kort ger dig nämligen möjligheten att boka gratis flygresor med insamlade poäng. Därtill får det som handlar för vissa summor med kortet en 2-4-1 check vilket innebär att du kan resa två till priset av en.

Spartips för dig som vill få ut så mycket som möjligt av ditt kort

Om du bestämt dig för att skaffa ett kreditkort så gäller det att använda det på bästa möjliga sätt. För det första bör du aldrig använda dig av det kreditutrymme som finns på kortet. Gör du detta så se till att betala fakturan så fort denna dimper ner i brevlådan. På så sätt slipper du att betala hög ränta vilket bara innebär en extra kostnad för dig. Se också till att dra ditt kredit- och bonuskort varje gång du gör ett inköp. Det fungerar inte att retroaktivt registrera dina köp på ditt bonuskort. Ett annat tips är att även låta familjemedlemmar samla bonus när de är ute och handlar. Många kortutgivare erbjuder extra kort så att alla inköp som görs inom familjen samlas på ett och samma konto. Vidare bör du hålla dig uppdaterad om vilka aktuella rabatter och erbjudanden som finns kopplade till ditt kort. Detta går vanligtvis att se via en app eller via de utskick som kortutgivaren varje månad skickar ut. Använder du dig av de tips vi avhandlat i denna artikel så är vi säkra på att du kommer att få ut mer av ditt kort!